Через неефективну експортну модель Україна щороку втрачає понад $200 млрд та 26,5 тисяч потенційних робочих місць. Так вважає доктор технічних наук, професор, завідувач відділу цукру, цукровмісних продуктів та інгредієнтів Інституту продовольчих ресурсів НААН Любомир Хомічак.
Він зазначив, що Україна здатна виробляти велику кількість перспективної до експорту продукції, однак втрачає велику частину можливостей у цьому напрямі. Зокрема, додатково працевлаштувати 26,5 тисяч людей на рік та отримати понад $214 мільярдів ВВП. Науковець вважає, що така ситуація має декілька основних причин:
  • практична відсутність агробізнесу із замкнутим циклом виробництва;
  • незавантаженість і скорочення існуючих виробничих потужностей підприємств харчової і переробної промисловості;
  • ненадходження податків.

Щорічний врожай України у середньому 70 млн тонн зернових, з яких більше 50 млн йде на експорт як сировина. Створивши монополізоване інституціональне середовище, сільгоспвиробники не переходять самі і не сприяють харчовикам переходити на виробництво замкнутого циклу. Вони сильно зав’язані на моделях експорту сировини, зазначив професор Любомир Хомічак.

Він додав, що НААН приділяє багато уваги дослідженням та розробці схем з переробки рослинницької сировини. Науковець вважає, що завдяки ним українські виробники можуть отримувати удвічі більше доходу.

За словами віцепрезидентки НААН Ануш Балян, реалізація таких досліджень може забезпечити перехід українського виробництва на новітні п’ятий та шостий технологічні цикли. Відтак Україна зможе збільшити доходи від нарощення обсягів виробництва агропродукції з доданою вартістю та провести імпортозаміщення у харчовій галузі.

Однак для цього необхідна переорієнтація державної фінансової політики з донорської підтримки окремих установ і проєктів НААН на розробку комплексних проєктів замкнутого циклу, зазначила віцепрезидентка НААН Ануш Балян.

Як успішний приклад переорієнтації з сировинного експорту на переробку науковці навели Туреччину. Націливши свої потужності на переробку сировини, за останні роки країна стала світовим лідером з експорту борошна. При цьому, Туреччина переробляє на борошно значну частку купленого в України зерна.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram