Часник «Любаша» знають далеко за межами України. Грузія, Білорусь, Росія, Прибалтика, Кавказ… Сорт наділений кращими характеристиками, тож не дивно, що «Любаша» став таким популярним у світі.

NB: Любаша середньостиглий стрілкуючий український сорт часнику озимого, який на сьогодні є одним із найкращих в Україні. Наділений кращими характеристиками морозостійкість, сухостійкість, лежкість (без втрати якості 10 місяців), стійкий до таких захворювань як шийкова гниль, фузаріоз. Дає стабільну та високу врожайність, вегетаційний період 100-110 днів. Товарний урожай 15-18 т/га.

Однак, така надзвичайна популярність грає і «злий жарт». З’явилась велика кількість підробок. Нещодавно «Любаша» зареєстрували як абсолютно інший сорт. Хоча чи не усі знають, що винайшов сорт відомий український селекціонер Іван Захаренко. Колись давно, він знайшов даний часник на забутому пустирі. Часник ріс у траві у диких умовах. Потім, висадивши перший раз часничинки Іван Захаренко побачив, що цей часник надто відрізняється від усіх інших… Так почалась історія «Любаша», названого на честь улюбленої тещі пана Захаренка.

— Зараз нам не потрібна реклама для «Любаша». Тепер ми більше проводимо просвітницьку роботу для того, аби люди, які починають займатись часником зрозуміли одне: як правильно вибрати посадковий матеріал, як вирощувати. Знаю, що у багатьох присутні неймовірні фантазії… Велика кількість інформації непродумана і неперевірена, що призводить до негативних наслідків, — говорить Іван Захаренко.

«Аби займатись часником потрібно відкинути будь-які фантазії і працювати тоді у вас буде все виходити та будете мати хороший бізнес!», Іван Захаренко

— Ми сім’єю займаємось цим бізнесом уже дуже давно. І коли приїжджаємо на поле і бачимо проблеми — одразу про це говоримо. Так, це може комусь не подобатись, тому що так складається, що ті, хто займаються часником думають, що тільки їхній підхід єдино правильний. Вони вкладаються у цей бізнес, тратять шалені кошти… Однак, потім не отримують бажаного прибутку. Чому? Тому що є фантазії. Я не буду говорити про ті регіони й ті поля, які ми бачили, де люди робили помилки на величезних площах і втрачали чи не весь врожай і свої заощадження.

«Ми хочемо зробити так, щоб люди займались часником. Не робили помилок, адже через це часниківництво в Україні продовжує буксувати», Іван Захаренко

— Ми цим сортом займаємось уже більш як 18 років. І зараз хочемо добитись того, аби люди навчились вирощувати хороший якісний товарний часник. Ми інформуємо, консультуємо…. Також з 2014 року ми почали проводити селекційну роботу, аби сорт «Любаша» не втратив свої характеристики. Все робимо під контролем селекційної інспекції, тож все насіння, яке виходить з нашого господарства має відповідну класифікацію і сертифікати якості — перша репродукція, еліта, супереліта. Навіть за результатами минулого року хороший якісний непідсушений часник продавався не менше, ніж 45 грн за кг. І я вважаю, що ціна 30 грн за кг з поля є рентабельною при правильному підході. Усім, хто починає цей бізнес в Україні можу сказати одне — просто працюйте і не фантазуйте.

Рекомендації для тих, хто розпочинає займатись часниківництвом від Івана Захаренка:

  1. Визначитись з ділянкою, де плануєте вирощувати часник.
  2. Використовуйте перевірене насіння для посадки.
  3. Перший рік земля під чорним паром. На другий рік восени висадка повітряним насінням (для зниження собівартості).
  4. Боротьба з бур’янами квітень-травень до червня місяця.
  5. Боротьба зі шкідниками.
  6. На зиму можете трохи залишити, аби бур’ян зберігся, оскільки достатньо сильний вітер може спричинити промерзання землі під час низьких температур.
  7. Збір врожаю літом і знову посадка восени.
  8. До 20% щороку купувати свіжого посадкового матеріалу, аби оновлювати й зберегти сорт у чистоті.

Підготувала Ірина Прохорчук

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram