Саме про це попереджають у Держпродспоживслужбі і закликають агровиробників саме зараз, в час вегетації рослин, подавати заявки на встановлення вільних від шкідливих мікроорганізмів карантинних ділянок. Цей процес проходить на вимогу країн-партнерів у міжнародній торгівлі.


Зокрема, вимоги щодо експорту деяких рослин та продуктів рослинного походження із зон, ділянок та місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів, встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, Індонезія, Кенія, КНР, Туреччина та ін.

— Ми неодноразово і в минулому, так і в поточному році повідомляли сільгоспвиробників і експортерів про необхідність та порядок встановлення такого статусу. Зазначена інформація була оприлюднена на офіційному сайті Держпродспоживслужби та сайтах її територіальних органів, проведено ряд інформаційних заходів у медійному просторі та при зустрічах із професійними асоціаціями, наголосив Андрій Челомбітко, директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю і сфері насінництва та розсадництва під час конференції «Здійснення фітосанітарних процедур при експорті рослин та продукції рослинного походження. Процедура встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від шкідливих організмів».

Процедура встановлення зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 4 «Вимоги щодо встановлення вільних зон», Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 «Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва» та національним законодавством, а саме статтею 31 Закону України «Про карантин рослин».


Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затверджений  наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 р. № 487.