Дослідники вважають, що треба цілеспрямовано формувати ринок більш здорового картоплі.

Група науковців з Державного університету Монтани й Державного університету Північної Дакоти повідомила про результати дослідження сортів картоплі, які мають низький глікемічний індекс і можуть вважатися здоровою їжею. Про це пише сайт potatogrower.com.

Картопля забезпечує значну частину населення світу цінними вуглеводами й вітамінами з мінімальним вмістом жиру.

Однак більшість комерційно вироблених сортів має високий вміст амілопектинового крохмалю, що зазвичай призводить до високого глікемічного індексу.

NB: Вживання продуктів з високим рівнем амілопектину викликає швидкий стрибок рівня глюкози в крові, що небажано для людей з предіабетом, діабетом або ожирінням.

Дослідницька група (Росио Рівас, Едвард Дратц, Томас Вагнер, Гері Секор, Аманда Д. Лекбанд і Девід Сендс) зазначає, що провела оцінку 60 сортів картоплі на предмет виявлення сортів з низьким вмістом амілопектину, які, як вважається, мають низький потенціал глікемічного індексу.

Хоча між сортами були виявлені відмінності, найбільш багатообіцяльними є сорти Гекльберрі Голд, Муру, Мулто, Грін Маунтін і гібрид Жовтневої БлюхКолорадо Роуз.

За словами науковців, деякі сорти картоплі з нижчим рівнем швидкозасвоюваного амілопектину раніше вже були ідентифіковані й комерційно доступні на нішевих ринках в деяких країнах, але рідко зустрічаються, наприклад, в магазинах США і Латинській Америці.

Необхідна подальша робота, щоб задокументувати здатність цих сортів з низьким вмістом амілопектину знижувати рівень піків глюкози в крові у людей, підкреслюють автори роботи. Ці дані допоможуть зацікавити виробників картоплі до вирощування нішеві сорти.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram