Прикарпатські аграрії цьогоріч зменшили площі під квасолею. Перша причина — це повномасштабна війна, друга — минулорічний неврожай. Про це “Голосу України” розповів засновник ФГ “Квасоля України” Дмитро Миронюк.
Він вирощує квасолю на Івано-Франківщині вже майже 30 років. За цей час вдалося налагодить стале постачання продукції, зокрема до Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей. Також підприємство продавало на експорт боби, горіхи та насіння гарбузів і кабачків до десятка країн, зокрема, Болгарії, Польщі, Греції, Італії та арабських держав.
— Тепер через війну повністю порушилася логістика. Коло покупців так само звузилося, тож утворилося багато залишків квасолі. Довелося зменшити площі під вирощуванням цієї культури ще й через торішній неврожай. Квасоля примхлива: навіть як вчасно захистили площі, та через дощі утворився парниковий ефект, що дало негативний результат. У хороші часи збирали по дві-три тонни бобів з гектара, а торік вийшло по 700 кг. Важливо й правильно зберігати вирощене, стежити, щоб не внадився квасолевий жучок-зернівка, — розповів фермер Дмитро Миронюк.
Залишки продукції аграрій сьогодні передає українським бійцям на передову і на потреби внутрішньо переміщених осіб. На підприємстві вже приготували 20 тонн консервованої квасолі і кажуть, що можуть приготувати ще, оскільки бобів мають достатньо.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram