Аграрії Прикарпаття скоротили площі під квасолею

Прикарпатські аграрії цьогоріч зменшили площі під квасолею. Перша причина це повномасштабна війна, друга минулорічний неврожай. Про це “Голосу України” розповів засновник ФГ “Квасоля України” Дмитро Миронюк.

Він вирощує квасолю на Івано-Франківщині вже майже 30 років. За цей час вдалося налагодить стале постачання продукції, зокрема до Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей. Також підприємство продавало на експорт боби, горіхи та насіння гарбузів і кабачків до десятка країн, зокрема, Болгарії, Польщі, Греції, Італії та арабських держав.

Тепер через війну повністю порушилася логістика. Коло покупців так само звузилося, тож утворилося багато залишків квасолі. Довелося зменшити площі під вирощуванням цієї культури ще й через торішній неврожай. Квасоля примхлива: навіть як вчасно захистили площі, та через дощі утворився парниковий ефект, що дало негативний результат. У хороші часи збирали по дві-три тонни бобів з гектара, а торік вийшло по 700 кг. Важливо й правильно зберігати вирощене, стежити, щоб не внадився квасолевий жучок-зернівка, розповів фермер Дмитро Миронюк.

Залишки продукції аграрій сьогодні передає українським бійцям на передову і на потреби внутрішньо переміщених осіб. На підприємстві вже приготували 20 тонн консервованої квасолі і кажуть, що можуть приготувати ще, оскільки бобів мають достатньо.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram