ХХІ століття вже ознаменувалося стрімкою мінливістю трендів, швидким темпом розвитку технологій та максимальною різноманітністю всюди, де це можливо. Виняком не став аграрний сектор та суміжні галузі — з початку тисячоліття тут відбувається поступова переорієнтація, реструктуризація та системні зміни у всьому ланцюгу доданої вартості. З чим аграрний світ увійшов у третє десятиліття ХХІ століття, на чому варто акцентувати для успішної роботи в агросекторі і яких “родзинок” додати у свою роботу, щоб бути успішним  аграрієм у 20-х роках? Аналізуємо тренди і тенденціїнового року та десятиліття.

Регенеративне землеробство

Окрім «сталого» та «органічного» дедалі більшої актуальності у світі набирає відновлювальне землеробство. Це система, яка дає змогу не лише виростити якісні продукти харчування і не нанести шкоду навколишньому середовищу, а й збагачує ґрунт, збільшує біорізноманіття та підвищує ефективність користування природними ресурсами. Використання регенеративних технологій вирощування сьогодні створює додану вартість фермерській продукції, закладає основи для подальшого ефективного господарювання і позитивно впливає на загальний екологічний стан. В контексті свідомого споживання, регенеративне землеробство може стати суттєвою конкурентною перевагою, а згодом і маркером для успішності фермерського бізнесу.

Ефективне водокористування

Сільське господарство споживає 80% усього водокористування у світі. Доступ до води залишається актуальною проблемою, яка змушує шукати нових шляхів та підходів до вирішення. Фермери усього світу включають ефективне водокористування у ТОП-10 найактуальніших питань і шукають способи зменшити споживання води для своїх врожаїв. Паралельно у цьому контексті розвивається тенденції до максимально можливого збереження природної вологи та повторного використання води. У першому випадку йдеться про впровадження технологій землеробства, які зберігають ґрунтову вологу. Друга тенденція здобула неформальну назву  “використання брудної води” і вже має практичну реалізацію полив врожаїв водою, яка залишилася після поїння тварин.

Технологізація виробничого процесу

Різноманітні мобільні додатки, які спрощують ведення господарства у всіх контекстах; автоматизовані системи управління та контролю; безпілотники для моніторингу стану полів та доставки необхідних речей безпосередньо до конкретної точки на полі ці та багато інших технологій надалі матимуть вплив на землеробство і активно розвиватимуться. Інвестиції у технологізацію та автоматизацію будуть одними з найактуальніших і найпотрібніших для ефетивної роботи у новому десятилітті.

Залучення нових людей

Залучення до сільського господарства нових людей актуальне питання на стику агробізнесу, державних функцій та освітніх закладів. Середній вік нинішніх фермерів у світі близько 60 років, для ефективної роботи та вищої прибутковості бізнесу, сферу потрібно “омолоджувати” і про це декілька останніх років провідних аграрних країнах світу. До прикладу, у США впроваджують програми компенсації заборгованості за навчання на сільськогосподарських спеціальностях, щоб більше молодих людей могли отримати спеціалізовану освіту. Спрямування аграріїв до тісної співпраці з молоддю та з освітньо-навчальними спеціалізованими закладами тренд, який допоможе молодим людям краще пізнати агросферу і сприятиме тому, щоб вони залишалися в ній працювати. Експерти зазначають, що це стратегічно важлива робота для кожного окремого практикуючого аграрія, спрямована на розвиток галузі загалом.

Нішева диверсифікація

Здорове харчування, веганство, зменшення споживання м’ясо-молочної продукції на користь рослинної це те, що вже впливає на світовий агропродовольчий сектор. Відбувається перерозподіл споживання продовольства у світі, зокрема, у розвинених багатих країнах зростає попит на продукти рослинного походження, відповідно, знижується на м’ясні, молочні і навіть рибні продукти. Водночас, у бідних країнах, з підвищення загального добробуту тамтешнього населення, навпаки збільшується споживання м’яса. Ці тенденції продовжуватимуться і в новому році і аграрії повинні їх враховувати, щоб розуміти, які підгалузі варто розвивати, щоб бізнес залишався прибутковим. Впровадження зваженого диверсифікованого підходу до ведення бізнесу із залученням нішевих культур стратегія нового десятиліття для прогресивного розвитку фермерського бізнесу.

Харчове (не) сміття

Харчові відходи займають третину всієї їжі, виробленої у світі. У кількісному вимірі це 1,3 мільярда тонн, а в грошовому $750 млрд щорічно. Про цю проблему говорять вже кілька десятків років, зокрема в контексті глобальної продовольчої безпеки та ефективного використання ресурсів. Розвинуті країни знаходять її вирішення на межі аграрної діяльності та кулінарії, а також у розвитку технологій переробки органічних відходів. У першому випадку мова йде про співпрацю з шеф-кухарями та ресторанами і розробку нових рецептів та нової культури харчування загалом, заснованих на використанні харчових відходів (шкірок, качанів, безплідних квітів тощо). У другому про встановлення біогазових установок та агрегатів для компостування та переробки харчових відходів, щоб забезпечити виготовлення добрив та інших ресурсів для ведення господарської діяльності, водночас мінімізувавши кількість харчових відходів. У будь-якому випадку, соціальна складова такого тренду має і практичний бік для бізнесу додатковий заробіток або економія.

Безпосередність у комунікаціях

Стрімкий розвиток інтернету на початку ХХІ століття вніс суттєві зміни у комунікаційні процеси загалом і спілкування між бізнесом та клієнтом зокрема. Від формальної “рекламно-етикеткової” комунікації до змоги напряму поспілкуватись із засновником, власником та керівництвом підприємства через електронне листування або соцмережі еволюція комунікація відбулася за дуже короткий час і продовжує впроваджувати свої правила. Взаємодія з клієнтами; спілкування зі своїми споживачами; відкритість, прозорість та доступність будь-якої інформації про продукт, процес і технологію його виготовлення, а також про людей, залучених до виробництва та менеджменту у новому році будуть надзвичайно корисними процесами для аграріїв і тих, хто працює в суміжних сферах.

Наталя Кузьо

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram