ХХІ століття вже ознаменувалося стрімкою мінливістю трендів, швидким темпом розвитку технологій та максимальною різноманітністю всюди, де це можливо. Виняком не став аграрний сектор та суміжні галузі — з початку тисячоліття тут відбувається поступова переорієнтація, реструктуризація та системні зміни у всьому ланцюгу доданої вартості. З чим аграрний світ увійшов у третє десятиліття ХХІ століття, на чому варто акцентувати для успішної роботи в агросекторі і яких “родзинок” додати у свою роботу, щоб бути успішним аграрієм у 20-х роках? Аналізуємо тренди і тенденціїнового року та десятиліття.
Регенеративне землеробство
Окрім «сталого» та «органічного» дедалі більшої актуальності у світі набирає відновлювальне землеробство. Це система, яка дає змогу не лише виростити якісні продукти харчування і не нанести шкоду навколишньому середовищу, а й збагачує ґрунт, збільшує біорізноманіття та підвищує ефективність користування природними ресурсами. Використання регенеративних технологій вирощування сьогодні створює додану вартість фермерській продукції, закладає основи для подальшого ефективного господарювання і позитивно впливає на загальний екологічний стан. В контексті свідомого споживання, регенеративне землеробство може стати суттєвою конкурентною перевагою, а згодом і маркером для успішності фермерського бізнесу.
Ефективне водокористування
Сільське господарство споживає 80% усього водокористування у світі. Доступ до води залишається актуальною проблемою, яка змушує шукати нових шляхів та підходів до вирішення. Фермери усього світу включають ефективне водокористування у ТОП-10 найактуальніших питань і шукають способи зменшити споживання води для своїх врожаїв. Паралельно у цьому контексті розвивається тенденції до максимально можливого збереження природної вологи та повторного використання води. У першому випадку йдеться про впровадження технологій землеробства, які зберігають ґрунтову вологу. Друга тенденція здобула неформальну назву “використання брудної води” і вже має практичну реалізацію — полив врожаїв водою, яка залишилася після поїння тварин.
Технологізація виробничого процесу
Різноманітні мобільні додатки, які спрощують ведення господарства у всіх контекстах; автоматизовані системи управління та контролю; безпілотники для моніторингу стану полів та доставки необхідних речей безпосередньо до конкретної точки на полі — ці та багато інших технологій надалі матимуть вплив на землеробство і активно розвиватимуться. Інвестиції у технологізацію та автоматизацію будуть одними з найактуальніших і найпотрібніших для ефетивної роботи у новому десятилітті.
Залучення нових людей
Залучення до сільського господарства нових людей — актуальне питання на стику агробізнесу, державних функцій та освітніх закладів. Середній вік нинішніх фермерів у світі — близько 60 років, для ефективної роботи та вищої прибутковості бізнесу, сферу потрібно “омолоджувати” і про це декілька останніх років провідних аграрних країнах світу. До прикладу, у США впроваджують програми компенсації заборгованості за навчання на сільськогосподарських спеціальностях, щоб більше молодих людей могли отримати спеціалізовану освіту. Спрямування аграріїв до тісної співпраці з молоддю та з освітньо-навчальними спеціалізованими закладами — тренд, який допоможе молодим людям краще пізнати агросферу і сприятиме тому, щоб вони залишалися в ній працювати. Експерти зазначають, що це стратегічно важлива робота для кожного окремого практикуючого аграрія, спрямована на розвиток галузі загалом.
Нішева диверсифікація
Здорове харчування, веганство, зменшення споживання м’ясо-молочної продукції на користь рослинної — це те, що вже впливає на світовий агропродовольчий сектор. Відбувається перерозподіл споживання продовольства у світі, зокрема, у розвинених багатих країнах зростає попит на продукти рослинного походження, відповідно, знижується на м’ясні, молочні і навіть рибні продукти. Водночас, у бідних країнах, з підвищення загального добробуту тамтешнього населення, навпаки — збільшується споживання м’яса. Ці тенденції продовжуватимуться і в новому році і аграрії повинні їх враховувати, щоб розуміти, які підгалузі варто розвивати, щоб бізнес залишався прибутковим. Впровадження зваженого диверсифікованого підходу до ведення бізнесу із залученням нішевих культур — стратегія нового десятиліття для прогресивного розвитку фермерського бізнесу.
Харчове (не) сміття
Харчові відходи займають третину всієї їжі, виробленої у світі. У кількісному вимірі — це 1,3 мільярда тонн, а в грошовому — $750 млрд щорічно. Про цю проблему говорять вже кілька десятків років, зокрема в контексті глобальної продовольчої безпеки та ефективного використання ресурсів. Розвинуті країни знаходять її вирішення на межі аграрної діяльності та кулінарії, а також у розвитку технологій переробки органічних відходів. У першому випадку мова йде про співпрацю з шеф-кухарями та ресторанами і розробку нових рецептів та нової культури харчування загалом, заснованих на використанні харчових відходів (шкірок, качанів, безплідних квітів тощо). У другому — про встановлення біогазових установок та агрегатів для компостування та переробки харчових відходів, щоб забезпечити виготовлення добрив та інших ресурсів для ведення господарської діяльності, водночас мінімізувавши кількість харчових відходів. У будь-якому випадку, соціальна складова такого тренду має і практичний бік для бізнесу — додатковий заробіток або економія.
Безпосередність у комунікаціях
Стрімкий розвиток інтернету на початку ХХІ століття вніс суттєві зміни у комунікаційні процеси загалом і спілкування між бізнесом та клієнтом зокрема. Від формальної “рекламно-етикеткової” комунікації до змоги напряму поспілкуватись із засновником, власником та керівництвом підприємства через електронне листування або соцмережі — еволюція комунікація відбулася за дуже короткий час і продовжує впроваджувати свої правила. Взаємодія з клієнтами; спілкування зі своїми споживачами; відкритість, прозорість та доступність будь-якої інформації про продукт, процес і технологію його виготовлення, а також про людей, залучених до виробництва та менеджменту — у новому році будуть надзвичайно корисними процесами для аграріїв і тих, хто працює в суміжних сферах.
Наталя Кузьо
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram