Рентабельність вирощування гречки у 2020 році сягнула 63%. Це найвищий показник серед усіх видів сільськогосподарської продукції і майже на порядок вище рівня 2019 року у 6,6 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, передає пресслужба інституту.
За його словами, загальна рентабельність виробництва продукції сільського господарства у таких підприємствах очікується на рівні 17,4 %. Цей результат, хоча й перевищує показник 2019 року у 11,8 %, є нижчим, ніж у 2018 році, коли рентабельність виробництва агропродукції становила 22,8 %.
Рівень рентабельності виробництва продукції рослинництва збільшився з 14,2 % у 2019 році до 22,3 % торік. Також гарні показники отримали на вирощуванні баштанних продовольчих культур (45,4 %), вівса (43,7 %), ягід (41,6 %), жита (41,3 %), сої (37,5 %) та пшениці (33 %).
— Рентабельність виробництва соняшнику, яка у 2019 році була найвищою серед основних сільськогосподарських культур (23,5 %), у 2020 році складає близько 29 %, — зауважив Юрій Лупенко.
Меншою у порівнянні з показниками 2019 року очікується рентабельність вирощування:
- кукурудзи на зерно — 12,8 % проти 17,8 %,
- проса — 4,2 % проти 20,2 %,
- картоплі — 1,7 % проти 15,4 %,
- овочів відкритого ґрунту — 2,2 % проти 7 %.
Збитковим залишилось вирощування гороху, сорго, овочів закритого ґрунту.
— Зростання рівня рентабельності відбулося переважно за рахунок зростання цін на продукцію більшості сільськогосподарських культур. Наприклад, ціни на гречку торік зросли на 53,7 %, продукцію баштанних продовольчих культур — на 50,1 %, пшеницю — на 24,4 %. Водночас по окремих культурах навіть значне зростання цін (по сорго, наприклад, на 30%), не змогло забезпечити подолання збитковості, — підсумував Юрій Лупенко.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram