Тепла погода з опадами та туманами у Лісостепу, Поліссі, подекуди в північних та східних областях Степу впродовж минулого тижня посприяла поширенню злакових мух, попелиць, хлібних блішок тощо у посівах озимих зернових культур.

Про це йдеться у фітосанітарному моніторингу Держпродспоживслужби.

— Найбільш численними у полях виявились цикадки. Заселеність озимини цими комахами становила 85-100% обстежених площ за середньої чисельності 2-6, макс. 10-15 екз. на 100 п.с. (Запорізька, Луганська, Полтавська обл.), ними пошкоджено у слабкому ступені 2-6 макс. 11-14% рослин. По видовому складу переважали смугаста, шестикрапкова та городня цикадки. За вищевказаних погодних умов в озимині, розміщеній після стерньових попередників, активізувалось живлення личинок хлібної жужелиці (туруна), які знаходяться в І-ІІ вікових групах та за чисельності 0,2-1, макс.2- 3 екз. на кв.м в осередках підвищеної чисельності (Луганської, Херсонська обл.) пошкодили 1-4% рослин, — йдеться у повідомленні.

Спеціалісти наголошують, що обприскування інсектицидами доцільно здійснювати, якщо на ентомологічний сачок уловлюється 30-40 мух, або за масового їх льоту виявляють 6-10 % пошкоджених личинками стебел. Посів протруєним інсектицидами насінням захищає сходи від пошкоджень личинками злакових мух.

Окрім того, на ранніх розкущених посівах озимої пшениці починають візуально проявлятись симптоми захворювань хвороб, де на 5-15% обстежених площ борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, кореневими гнилями уражено 0,5-3% рослин у господарствах Житомирської, Київської, Львівської, Тернопільської, Чернігівської та Чернівецької областей. У західних областях на ранніх посівах озимого ячменю відмічено розвиток гельмінтоспоріозу. Подальше розповсюдження мікоінфекцій пригальмовує через захисні обробки фунгіцидами за відповідних температур для обприскування.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram