Група австралійських вчених під керівництвом професора Яна Годвіна змогла підняти вміст білка в сорго з 9-10% до 15-16%. Про це повідомляє North Queensland Register.



Очікується, що це відкриття викличе великий інтерес в 46 країнах Африки на південь від Сахари, де, за оцінками, 500 млн осіб використовують сорго в якості джерела їжі. Також, це буде корисним для виробників кормів, птахівництва і свинарства.

Професор Годвін зауважив, що для підвищення рівня засвоєних білків, гени сорго були відредаговані за технологією CRISPR.

Редагування генів дозволило нам виключити деякі з існуючих генів. Це підвищило засвоюваність, — сказав він.

Поки що, сорго з відредагованим геномом вирощується в теплиці. Перший пробний урожай на відкритому повітрі буде висаджено у Квінслендському університеті (Австралія) незабаром.

Якщо ми хочемо виробляти більш стійкі і поживні продукти харчування для задоволення зростаючого глобального попиту — перед обличчям проблем, пов’язаних зі шкідниками і хворобами, еродованими ґрунтами, нестачею води і зміною клімату — ми повинні бути в змозі отримати найкраще з новітніх генетичних технологій і методів органічного і агроекологічного землеробства, — зауважив професор Годвін.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram