У промисловому виробництві моркви нерідко зустрічаються випадки, коли виробники вносять ударну дозу азоту в грунт під самий кінець сезону, але це не зовсім правильний підхід. Чому, пояснюють вчені з Мічиганського державного університету, передає Vegetablegrowersnews.com.

Передбачається, що це останнє внесення азотних добрив перед збором моркви сприятиме підвищенню врожайності, зміцненню верхівок для збору врожаю і, можливо, зниження схильності листовим хворобам.

Але така практика чревата підвищенням рівнів нітратів в зібраної моркви, що потенційно небезпечно для здоров’я людини і суперечить правилам за вмістом нітратів в продукції.

— Виробники застосовують азот в кінці сезону на піщаних ґрунтах з метою захисту врожаю, і, можливо, азотні добрива допоможуть при захворюваннях, але більша кількість азоту також збільшує кількість нітратів в грунті і посилює ризик високого рівня нітратів в коренеплодах, — говорить Зак Хейден, фахівець з управління грунтовими рослинами і поживними речовинами з Мічиганського державного університету.


Вибрати правильну стратегію підживлення моркви азотними добривами досить складне завдання.

Час останнього застосування азоту, наявність хвороб гички і тип використовуваного азотного добрива все це грає роль. Умови навколишнього середовища додають ще одну змінну, оскільки температура, вологість і загальні умови вирощування здатні обмежувати або збільшувати поглинання азоту і впливати на обмін речовин.

У своєму дослідженні вчені Мічиганського університету розглядали проблему якості моркви, яку часто вирощують для дитячого харчування.

Проведені на університетській фермі досліди показали, як застосування азоту в кінці сезону впливає на врожайність моркви, ріст пагонів і накопичення кореневих нітратів. Також оцінювалося, як хвороби листя позначаються на рівні нітратів в коренеплодах.

Дворічне дослідження проходило в 2017 і 2018 роках. В обидва роки внесення сечовини у вересні від 30 (близько 13 кг) до 90 (близько 40 кг) фунтів дійсного азоту на акр дали деякий приріст пагонів, але не здійснили істотного впливу на врожайність або якість коренеплодів.

— Ми не побачили збільшення врожайності при підвищених нормах азоту в кінці сезону, окрім зростання бадилля, за умови, що всі інші методи управління урожаєм є ефективними,— сказав Хейден. Відзначимо, що міцне і сильне бадилля важливе при механічному збиранні моркви.

Дослідні ділянки вже мали в цілому близько 80 фунтів (приблизно 36 кг) фактичного азоту, внесеного на акр, до вересневої заявки: 20 фунтів (близько 9 кг) азоту на акр вносилося при посадці навесні, потім ще близько 30 фунтів в липні і ще 30 в серпні.

За словами Хейдена, ці застосування були життєво важливі для моркви, оскільки адекватна, протягом усього сезону, підживлення азотом відповідно до рекомендованими нормами залишається істотним фактором для оптимізації врожайності і якості моркви.



Застосування азоту в вересні призвело до підвищення рівня нітратів в коренеплодах моркви як в 2017, так і в 2018 році.

Що стосується хвороб листя, то вони також ведуть до накопичення нітритів, перешкоджаючи росту бадилля. Вчені оцінили вплив низьких, середніх і високих рівнів хвороб листя на вміст нітратів в коренеплодах і прийшли до висновку, що тиск хвороби значно збільшує ризик.

У дослідженні також розглядався потенціал альтернативних джерел азотних добрив для зниження ризиків, пов’язаних з нітратами.

Як в 2017, так і в 2018 році в кінці сезону при внесенні позакореневого азоту рівень нітратів в коренеплодах виявився нижчим, ніж при стандартному внесенні сечовини.

Внесений в грунт азот у вигляді добрива з повільним вивільненням також показав більш низькі рівні нітратів у моркві. Але Хейден пояснює це тим, що вони були пов’язані з низькою доступністю азоту рослинам, і наразі не рекомендуються в якості економічно ефективних альтернатив застосуванням сечовини.

Правильне управління азотними добривами одна з головних задач при вирощуванні багаторічних культур, таких як морква, на піщаних ґрунтах. Виробничі цілі повинні бути збалансовані щодо ризиків підвищеного рівня нітратів при зборі врожаю.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram