Цього року в Україні зібрано понад 79 тис. тонн гречки з 57,5 тис. га, з яких 22,3%, або 17,6 тис. тонн (12,5 тис. га) — у Житомирській області. Про це свідчать дані Держстату.

На другому місці за обсягами виробництва цієї культури — Хмельницька область з валом у 12,4 тис. тонн зерна та 6,3 тис. га посівних площ. На третьому — Сумська (7 тис. тонн, 4,5 тис. га). Решта областей відстають за цим показником з великим відривом, передає agrotimes.ua.



Разом з тим, у порівнянні з минулим роком, виробництво гречки скоротилося на 64% — торік обсяги її виробництва становили 123,6 тис. тонн, а площі посівів — 88,1 тис. га.

Зокрема, лідер з виробництва гречки — Житомирщина — скоротила цього року площі посівів під гречкою на 20%, а обсяги виробництва — на 27%.

Слід також відзначити, що урожайність гречки скоротилась з 1,4 т/га у 2018 році до 1,37 т/га у 2019 році.

Як розповідають сільгоспвиробники, тенденція до скорочення посівних площ під гречкою зумовлена в першу чергу зниженням рентабельності виробництва.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram