Жито може стати перспективною культурою для Львівщини

Редакція GrowHow.in.ua   2023-02-13
Аграрії Львівщини вирощують недостатньо жита, щоб покрити потребу найбільших хлібопекарських підприємств області у житньому борошні. Про це GrowHow повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської області Тетяна Гетьман.

Жито, як вона зазначила, залишається нішевою культурою для Львівщини. До прикладу, у 2022 році в області зібрали близько 5 тис. тонн жита, тоді як для забезпечення житнім борошному 10 найбільших хлібопекарських підприємств області потрібно майже 6 тис. тонн зерна, тобто на 20% більше від виготовленого обсягу.

Читайте також: Жито на сінаж — досвід аграрія з Харківщини

Водночас деякі виробники не можуть продати вирощене жито. Як пояснила Тетяна Гетьман, борошномели Львівщини не мають відповідного обладнання для переробки жита, тому хлібопекарі купують борошно в інших областях. До того ж, показники комерційного виробництва жита у Львівській області з року в рік коливаються. Іноді йдеться навіть про +/- 50%.

— Мова йде про системну проблему, але вирішити її можливо. Ми провели зустріч з представниками концерну “Хлібпром” і зрозуміли, що необхідно збирати всіх представників виробничого ланцюга і шукати точки дотику. Вже зараз допомогти сегменту може  “Комплексна програма підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області на 2021 -2025 роки”, — розповіла Тетяна Гетьман.

Очільниця аграрного департаменту Львівської області додала, що виробники Львівщини у рамках цієї програми можуть отримати пільгові кредити до 500 тис. грн під 5% річних, у тому числі на закупівлю насіння жита. Ті ж, хто хоче розвивати переробку, можуть отримати грант до 8 млн. грн у межах державної програми єРобота.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram