З проростанням зерен кукурудзи виробники найчастіше стикаються, коли до кінця дозрівання культури йдуть затяжні дощі.
Наприклад, в цьому році з цим явищем зіткнулися американські фермери, коли під час збирання виявили, що їхня кукурудза виглядає вельми непрезентабельно. Про це пише American Agriculturist.
За словами Грега Рота, професора агрономії зі штату Пенсільванія, що пророcле зерно може траплятись на верхівках кукурудзяних качанів, особливо у гібридів, у яких качани завжди залишаються у вертикальному положенні при дозріванні. Якщо йде дощ, то вода, що стікає, буде накопичуватися в нижній частині качана і утримуватися лушпинням, що створить сприятливе середовище для проростання зерна.

Проростання зерна також може відбуватися на відкритих верхівках кукурудзи, які тривалий час перебували під дощем.
NB: В обох випадках проростання може призвести до утворення цвілі, що скорочує урожай і негативно позначається на його якості. Якщо цвіль буде поширюватися швидко, то фермер може залишитися без шансів на продаж кукурудзи зі зрозумілих причин.
Що робити при проростанні зерна кукурудзи:
- своєчасно провести збирання при перших ознаках проростання зерен;
- проводити сушку при більш високих температурах для запобігання подальшого проростання;
- перевіряти зерно перед закладанням на зберігання, щоб уникнути передачі цвілі здоровим зернам.
Крім кукурудзи, до проростання також схильна пшениця і соя. Причому, проростання сої в стручках відбувається в тому випадку, коли рівень вологості в сої стає нижче 50%, а потім знову підвищується. Тобто, якщо після посухи почнуться дощі, соя цілком може прорости в стручках.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram