Великої шкоди смородині завдають численні хвороби різної етіології. Вони істотно знижують як продуктивність рослин, так і якість вирощеної продукції. Частина хворих рослин через кілька років гине. Щоб запобігти поширенню і розвитку хвороб на смородині слід вміти розрізняти їх діагностичні ознаки, знати біоекологічні особливості розвитку їх збудників, джерела зберігання інфекції, що дозволить швидко і якісно провести безпечні, ефективні профілактичні заходи, особливо в осінній період. Пропонуємо основи діагностики та схемі осіннього захисту.

На смородині борошниста роса здебільшого буває у листковій формі

Борошниста роса проявляється на молодих листках, ягодах і пагонах у вигляді білого, спочатку павутинного, а пізніше борошнистого нальоту. На смородині переважає листкова форма хвороби. Наліт спочатку утворюється на нижньому боці пластинки у вигляді окремих плям, і тільки у разі інтенсивного розвитку хвороби він охоплює повністю листок з обох боків. Листки стають гофрованими, крихкими, темніють і засихають. На ягодах борошниста роса частіше трапляється на червоній смородині у вигляді окремих плям з білим нальотом. Уражені ягоди засихають і обпадають. Білий наліт пізніше ущільнюється, стає темно-сірим, на ньому з’являється велика кількість дрібних  чорних крапок клейстотеціїв гриба (сумчасте спороношення). Уражені листки деформуються, засихають і обпадають. Уражені ягоди перестають рости, засихають і обпадають. На пагонах уражуються верхівки приросту, ріст їх припиняється, верхівки скривлюються, засихають, стають коричневими, пізніше чорніють.

Борошниста роса. Фото: І. Марков

Збудником хвороби є гриб Sphaerotheca mors-uvae Berk et Curt, який уражує також агрус. Для зараження рослин патогеном  оптимальними умовами є температура  17-200С і вологість повітря 90-100%. Залежно від погодних умов збудник хвороби формує  до 10 і більше генерацій конідіального спороношення.

NB: Борошниста роса є надзвичайно шкідливим захворюванням. У хворих рослин суттєво зростає недобір урожаю ягід, зменшується приріст пагонів. Через інтенсивний розвиток хвороби урожайність знижується до 50%, приріст пагонів зменшується в 1,2-1,5 рази, різко знижується стійкість  рослин до низьких температур.

У зонах достатнього зволоження поширюється антракноз

Загальний вигляд куща смородини при сильному ураженні антракнозом. Фото: І. Марков

Найхарактерніша ознака хвороби утворення на листках дрібних, діаметром до 1 мм, бурих, кутастих, неправильної форми плям. У центрі плям формуються подушечки конідіальне ложе гриба, які закладаються спочатку під епідермісом. Часто плями зливаються, охоплюють значну частину пластинки і надають листкам коричневого забарвлення. Уражені листки засихають і обпадають. Спочатку уражуються нижні листки куща, а потім листки середнього і верхнього ярусів. На черешках листків, на плодоніжках і пагонах хвороба проявляється у вигляді видовжених вдавлених бурих плям і виразок. На ягодах антракноз проявляється у вигляді поверхневих дрібних малопомітних темних плям та крапок.

Антракноз. Фото: І. Марков

У своєму циклі розвитку гриб формує конідіальне і сумчасте спороношення. Сумчаста стадія формується навесні на листках, що перезимували. Сумкоспори дозрівають у травні і викликають в цей період первинне ураження рослин.

Конідії гриба поширюються переважно краплинами дощу і комахами. Інкубаційний розвиток хвороби за температури 15-200С  триває 8-12 днів. За вегетацію рослин гриб утворює дві генерації конідіального спороношення. Посилюється розвиток антракнозу у роки з великою кількістю опадів.

NB: Джерело інфекції опалі уражені листки і ягоди, на яких гриб зберігається у вигляді конідіального ложе (строми).

Шкідливість хвороби виявляється в передчасному  обпаданні листків, відмиранні молодих пагонів, зниженні продуктивності і зимостійкості рослин. Через інтенсивний розвиток хвороби урожай ягід знижується на 30-75% в поточному і 50-80% в наступному році, до 50% уражених гілок відмирає протягом зими.

Ураження смородини септоріозом призводить до втрати 50% урожаю

Проявлення септоріозу на листках дуже сприйнятливого до хвороби сорту смородини. Фото: І. Марков

Захворювання виявляється скрізь, але найбільшої шкоди завдає у лісостеповій зоні країни. На листках з’являються округлі або кутасті невеликі, діаметром до 1-3 мм, бурі плями з темно-бурою облямівкою. Пізніше вони розростаються, часто зливаються, центр їх стає білим або світло-сірим. На ураженій тканині з верхнього боку пластинки формуються чорні крапки, уражені листки передчасно обпадають. На пагонах  утворюються некротичні смуги або поздовжні плями з антоціановою темно-бурою облямівкою. Уражена тканина розвивається у  вигляді поздовжніх тріщин. У місцях ураження формуються пікніди гриба. На ягодах ознаки хвороби з’являються перед початком їх достигання дрібні коричневі плями, часто із склероціальноподібними шкірками. Пізніше плями злегка вдавлюються, більшають і покриваються чорними пікнідами.

Септоріоз. Фото: І. Марков

Розвиток хвороби на смородині відбувається за температури 60С-330С (оптимум 18-220С) і вологості повітря 80% і вище. Інкубаційний період хвороби триває близько 9 діб. Джерело інфекції уражені пагони рослин та опалі уражені листки, на яких зберігаються псевдотеції гриба.

Шкідливість септоріозу полягає у зменшенні асиміляційної поверхні листків і передчасному їх обпаданні, зниженні продуктивності рослин, погіршенні якості ягід, слабкому приросту однорічних пагонів. У разі інтенсивного ураження смородини, урожай ягід знижується на 40-50% і більше.

NB: У підвищенні стійкості чорної смородини до септоріозу має велике значення використання різнотканьової стійкості гілок. Вирощені з добре розвинених здорових верхівкових живців рослини мають підвищену стійкість до хвороби протягом 3-4 років і підвищують врожайність на 5-10%.

Стовпчаста іржа смородини викликає літній листопад на кущах

Захворювання поширене скрізь. Інтенсивно проявляється хвороба на листках смородини у вигляді хлоротичних, жовтуватих, нерівномірно розміщених плям з верхнього боку (ецій) і оранжевих пустул (уредіній) з нижнього боку пластинки. Уредінії можуть покривати всю поверхню листка і надавати іржавого забарвлення пластинці. Пізніше в місцях уражень з’являються жовто-коричневі або коричневі   рогоподібні вирости, які складаються із теліоспор, що зрослися в стовпчики. Уражені листки буріють, некротизуються і обпадають.

Стовбчаста іржа (нижня сторона пластинки). Фото: І. Марков

Збудником хвороби є  дводомний іржастий гриб Cronartium ribicola Fisch., який розвивається за повним циклом. На смородині та аґрусі формує уредінії і телії, на проміжних живителях веймутовій сосні (Pinus strobus L.) і сибірському кедрі (Pinus ribirica Moryr) спермогоніальну та еціальну стадії.

Теліоспори гриба проростають восени, утворюючи базидії з базидіоспорами. Останні під час проростання уражують гілки сибірського кедра і веймутової сосни, утворюючи  витягнуті пухлини, в яких формується спермогоніальна стадія у вигляді пухироподібних виростів. Навесні в місцях розміщення спермогоніїв формуються еції у вигляді пухироподібних здуттів. В еціях формуються еціоспори, які здійснюють первинне ураження листків смородини.

Уражені гілки веймутової сосни і сибірського кедра із року в рік є постійним джерелом резерватором і постачальником інфекції іржі, поки уражена гілка повністю не засохне і відімре. Уредініоспори гриба на обпалих уражених листках смородини після м’якої зими можуть бути додатковим джерелом інфекції.

Стовпчаста іржа є причиною значного зниження урожайності смородини. Захворювання викликає передчасний листопад. Уже в середині літа кущі втрачають до 25% листя, а до осені сильно уражені рослини майже повністю оголюються. Від цього зменшується приріст пагонів на 25-40% і знижується урожайність на 30-65%, погіршується його якість. Інтенсивно уражені рослини часто вимерзають.

Тепла та волога погода призводить до бокальчастої іржі

Розвиток хвороби на смородині спостерігається у першій половині літа. Ознаки хвороби проявляються на молодих листках, черешках, пагонах, зав’язі, нестиглих ягодах смородини у вигляді яскраво-оранжевих стром з бокалоподібними еціями. На стромах, які формуються на листках, спочатку розвиваються чорні спермогонії із спермаціями у вигляді чорних крапок, а потім еціальна стадія. Уражені листки жовтіють, некротизуються і  масово опадають, молоді пагони скривлюються і засихають, уражені ягоди осипаються.

Бокальчаста іржа (нижня сторона пластинки). Фото: І. Марков

Масовому розвитку хвороби на смородині сприяє тепла і волога погода у період цвітіння утворення зав’язі, коли інтенсивно переносяться базидіоспори гриба з осік на смородину.

Шкідливість хвороби виявляється в передчасному опадання ураженого листя, різко знижується врожай ягід смородини. При сильному ураженні бокальчастою іржею урожай ягід знижується до 50% і більше, 40-80% передчасно обпадає листя, квітки і зав’язь.

Вертицильозне в’янення призводить до відмирання пагонів

Хвороба проявляється на смородині у вигляді оголення та відмирання пагонів куща під час вегетації рослин. Хворі кущі відстають у рості, листки бліднішають і поступово в’януть, залишаючись на деякий час висіти на гілках, пізніше обпадають. Спочатку в’януть листки в нижній частині куща, потім середній і верхній частинах. Найдовше на оголених пагонах зберігаються верхівкові розеткові листки, які пізніше також в’януть, відмирають, а пагони всихають. На зрізах уражених гілок і пагонів добре помітні бурі або темно-бурі уражені судини.

Збудником хвороби є мітоспоровій гриб Verticillium albo – atrum Reinke et Berth., який за способом харчування відноситься до поліфагів. Патоген уражує багато видів рослин, які належать до 38 сімейств, у тому числі: люпин, горох, квасолю, люцерну, томати, баклажани, перець.



Гриб проникає в рослину, як правило, через механічні пошкодження кореневої системи. Грибниця патогена розвивається в провідній системі рослин. Причиною в’янення рослин, з одного боку, є порушення водопостачання в результаті закупорювання провідних пучків грибницею патогена, а з іншого – виділення грибом токсинів, які отруюють тканини рослини.

У вологу погоду в місцях уражень гриб формує конідіальне спороношение а також хламідоспори, які добре зберігаються в ґрунті протягом декількох років. Оптимальні умови для росту і розвитку гриба: температура 23-250С і вологість ґрунту 60-65%.

Гриб зберігається в уражених рослинних рештках і ґрунті у формі хламідоспор, мікросклероціїв і грибниці. Мікросклероції гриба в ґрунті можуть зберігатися до 10 років. Хвороба часто викликає загибель кущів до 25%, а саджанців в ягідному розпліднику до 40%.

Молочний блиск уражає найбільше старі кущі

Проявляється захворювання на листках смородини, які втрачають хлорофіл і набувають білувате забарвлення з блискучим, молочним, перламутровим або сріблястим полиском. Листкові пластинки стають крихкими, засихають і відмирають. Ураження може спостерігатися як на окремих гілках, так і на всьому кущі. Кора на гілочках швидко старіє, істотно зменшується приріст пагонів. Деревина спочатку стає світло-коричневої, а потім темною. Хвороба зазвичай проявляється на ослаблених старих кущах з механічними пошкодженнями.

Збудником хвороби є базидіальний гриб Stereum purpureum Fr. За способом живлення він належить до поліфагів, може тривалий час зберігатися в уражених рослинних рештках. Крім смородини уражує велику кількість видів плодових культур і чагарникових порід.

Патоген проникає через ранки в судинну систему, виділяє токсичні речовини, які розносяться рослиною, в тому числі і в листки. Під дією токсинів розчиняються серединні пластинки клітинних стінок, внаслідок чого під кутикулою утворюються повітряні порожнини, які надають пластинці  перламутрового молочного блиску.

Першопричиною хвороби є часткове підмерзання кущів або окремих пагонів, що спричиняє водне і мінеральне голодування пагонів та листків, а поселення і розвиток гриба є вторинне явище, що призводить до передчасного припинення плодоношення і повної загибелі кущів смородини. Причиною молочного блиску може дефіцит в ґрунті вапна, а також поганий дренаж ґрунту.

Облямівка жилок утворює на листі папоротневий малюнок

Хвороба поширена повсюди. На молодих листках смородини, що розпускаються весною, з’являються світло-жовті облямівки жилок, які обмежені однією стороною пластинки листя і утворюють папоротевий малюнок. Пізніше з’являються також блідо-жовті смуги, що просвічуються вздовж жилок пластинок листя. Іноді розвиток хвороби супроводжується крапчастістю пластинок, їх зморшкуватістю і деформацією. Уражені рослини недорозвинуті, ріст пагонів і плодоношення на них припиняється.

Збудником хвороби є вірус Gooseberry vein banding virus (GVBaV), який передається садивним матеріалом, під час щеплення,  напівперсистентним способом різними видами попелиць. Основним переносником є попелиця Aphis glossulariae Scop. Джерело інфекції уражені рослини, в соку яких зберігається вірус.

Махровість (риверсія) смородини змінює форму листка

Головною ознакою хвороби є безплідність квіткових бруньок. Під дією збудника хвороби відбувається зміна форми листка смородини: листкова пластинка із п’ятилопатевої перетворюється на трилопатеву. Крім того, на уражених рослинах листки дуже дрібні, з великими рідкими зубчиками, з грубими темно-зеленими блискучими жилками. Бічні бруньки уражених рослин утворюють не квіткові китиці, а вегетативні загущені пагони. У хворих рослин квітки прозорі, без опушення, чашечка, віночок і тичинки перетворюються у вузенькі фіолетові пелюстки. Рильце розвивається у вигляді нитки, маточка розростається, зав’язь стає верхньою. Махрові квітки не зав’язують плодів. Квіткові китиці перетворюються в зелений пагін типу «стовбура» – з кількома лусочками замість квіток.



Збудником хвороби є вірус Blaskcurrant reversion virus (BRV), який поширюється садивним матеріалом, експериментально – щепленням. Насінням і пилком вірус не передається. Переносить інфекцію від рослини до рослини смородиновий бруньковий кліщ (Cecidophyopsis ribis Westwood), що зимує у бруньках смородини, в   результаті чого вони стають здутими, округлими, галовими. Вірус передається персистентно всіма стадіями розвитку кліща. Імаго залишається вірофобним протягом 25 днів після тригодинного живлення в бруньках хворої рослини. Найбільш інтенсивно вірус передається у кінці  весни на початку літа, коли кліщі переміщуються із старих галів у бруньки нових приростів. Активна міграція кліщів відбувається за температури 13-140С.

Захист смородини від хвороб восени: що треба зробити обов’язково?

Захисні заходи на смородині від хвороб в осінній період спрямовані, в основному, на обмеження або знищення джерела інфекції, тобто на запобігання масового їх розвитку в наступному вегетаційному році. З огляду на основні місця резервації інфекції найбільш поширених і шкідливих хвороб, слід виконати цілий комплекс організаційно-господарських, агротехнічних заходів, пов’язаних з оздоровленням культури, і спеціальних фізико-механічних, хімічних, біологічних, які спрямовані на зменшення запасу інфекційного початку (інфекційної навантаження фітопатогенів), створення несприятливих умов для початку поширення первинної інфекції навесні і створення найсприятливіших умов для росту і розвитку рослин після перезимівлі, а саме:

у молодих і дорослих насадженнях смородини відразу після збору врожаю з метою зменшення запасу інфекції антракнозу, септоріозу, борошнистої роси та інших захворювань слід провести до закінчення вегетації одне або два (в залежності від фітосанітарного стану насаджень і погодних умов) профілактичних обприскувань кущів смородини дозволеними фунгіцидами на основі діючих речовин: пенконазолу, к.е. (Топаз 100 ЕС, 0,2-0,4 л/га) або тіофанат-метилу, з.п. (Топсин-М, 0,8-1,0 кг/га). Для цієї мети можна використовувати біопрепарат фунгіцидної дії Фітоцид, p. (0,5-0,8 л/га);

після опадання листків, необхідно провести збір і спалювання або компостування листя і опалих ягід, присипку листя і ягід землею (нанесення ґрунтових антагоністів), перекопування ґрунту навколо кущів, оранку міжрядь, внесення органічних і збалансованих норм фосфорно-калійних добрив;

видалення з насаджень кущів уражених вілтом вірусним, обрізка уражених пагонів борошнистою росою і пошкоджених пагоновою галлицею, смородиновою склівкою, смординовою вузькотілою златкою, дренування низинних ділянок;

створення оптимальної густоти насаджень смородини, ремонт молодих і старих насаджень шляхом підсадки здорових саджанців, проріджування загущених кущів;

проти зимуючої інфекції антракнозу, септоріозу,борошнистої роси, іржі та інших хвороб в листопаді (до настання морозів) необхідно провести викорінююче обприскування рослин, а також обприскування ґрунту навколо кущів препаратом на основі діючої речовини сульфату заліза, с.п. (Айрон, 10-15 кг/га) або 5% розчином сечовини (25-30 кг/га), або 1% мідним купоросом (8-10 кг/га). У разі, якщо не провели обприскування восени, його обов’язково слід провести ранньою весною до настання сокоруху у рослин (по сплячих бруньках);

викошування осок на прилеглих до насадженнь смородини в радіусі не менше 500 м з метою знищення уредініо- і теліостадій збудника бокальчатої ​​іржі;

заготівля посадкового матеріалу тільки від здорових рослин. Створення спеціальних розсадних ділянок, на яких протягом вегетації рослин систематично проводиться фітопатологічна апробація насаджень і видаляються хворі або підозрілі на захворювання кущі;

дезінфекція живців смородини в теплій воді (46-470С), які витримують протягом 13 хв. з метою знищення кліщів, переносників вірусу махровості. Для оздоровлення зелених живців від вірусної, бактеріальної інфекції і від  брунькового кліща можна використовувати і хіміотерапію. Відібрані зелені  живці, до вкорінення, замочують в теплій воді при температурі 400С протягом 10 хв., або в 0,3% розчині інсектициду Актеллік 500 ЕС, к.е. протягом 2 хв. Ця температура є згубною для шкідливих організмів. При більш пізніх строках живцювання температуру води збільшують до 420С, а тривалість замочування в розчині Актеллік 500 ЕС, к.е. продовжують до 3 хв;



для термотерапії рослин проти вірусних та інших захворювань саджанці заготовляють восени, їх зберігають під снігом до січня, потім висаджують у горщики і витримують в теплиці. З появою 5-7 листків, горщики з рослинами ставлять в термокамеру при температурі 25-300С і витримують 2-3 тижні. Термообробку рослин проводять в березні-квітні, поступово підвищують температуру за 4 доби до 380С. Після прогріву рослин при температурі 380С протягом 30 діб з молодих рослин зрізують верхівки пагонів довжиною 4-5 см, які відросли за період термообробки і використовують їх для вкорінення;

посадка нових насаджень смородини з урахуванням просторової ізоляції від веймутової сосни і сибірського кедра; зрізування і спалювання гілок сибірського кедра і веймутової сосни, уражених спермогоніальною і еціальною стадіями збудника стовбчатої ​​іржі, які ростуть поблизу насаджень смородини;

дотримання просторової ізоляції не менше 1,5-2 км між розсадниками і промисловими насадженнями смородини;

вирощування стійких сортів. Серед районованих сортів смородини підвищеною стійкістю до більшості захворювань характеризуються сорти чорної смородини Аспірантська, Елегія, Казкова, Консул, Ластівка, Муза, Оріана, Петровська, Софія, Університетська, Черешнева, Ювілейна Копаня та ін .; сорту смородини червоної (порічки) Ватра, Дарниця, Ласуня, Лебідка, Ольга, Ярославна і ін.; сорти смородини золотистої Монастирська, Янтарна і ін.;

технологія вирощування смородини, догляд за насадженнями, система захисту; якість саджанців; методи оздоровлення посадкового матеріалу від вірусних та вірусоподібних інфекцій: культура in vitro, термотерапія, хіміотерапія;  методи визначення фітовірусологічного статусу посадкового матеріалу повинні відповідати вимогам діючих стандартів: ДСТУ 4263-2003; ДСТУ 4784: 2007; ДСТУ 7038: 2009 року; ДСТУ 7184: 2010 року; ДСТУ 7185: 2010.

Іван Марков, к.б.н., професор НУБіП України

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram