Микола Биков, агроспеціаліст і агроконсультант з органічного виробництва, під час конференції «Органічний ягідний бізнес: помилки 2018 перспективи 2019», розповів про основні проблем, які можуть спіткати фермера, який вирішив зайнятися органічним виробництвом ягід. Експерт розділяє бізнесові та економічні проблеми.



До бізнесових належать значні витрати для старту, відсутність прозорої та прогнозованої ціни на продукцію, а також те, що для початківця — це новий вид бізнесу.

До економічних: збільшення витрат на виробництво за рахунок механічної обробки і ручної праці, низький урожай.

— Частою проблемою невдалого початку органічного бізнесу є відсутність достатніх інвестиційних коштів для запуску проекту, — зазначає Микола Биков.

Для того, щоб правильно підрахувати суму, необхідну для старту, агроконсультант рекомендує:

  • Створити бізнес-модель;
  • Створити бізнес-план;
  • Врахувати можливі ризики;
  • Продумати можливість залучення додаткових коштів;
  • Запустити кілька культур в посадку з різним часом дозрівання продукції для можливості послідовної реалізації.

— Неправильний підбір сорту — проблема на багато років, — каже М. Биков.

Правильний підбір сортів включає в себе наступне:

  • Підходить під вашу модель бізнесу, технологію збору, природно-кліматичні умови;
  • Сорт повинен бути стійким до хвороб;
  • Повинен бути продуктивний в органічному виробництві;
  • Отримайте рекомендації від трьох органічних ягідників;
  • Контролюйте посадковий матеріал з розплідника.

— Якщо ви неправильно вибрали ділянку для вирощування, це обов’язково призведе до проблем у наступні роки. — каже агроспеціаліст. — Звертайте увагу, щоб ділянка не був розміщений на схилах більше (3 … 5°), також повинні бути захисні насадження. Якщо ґрунт погано дренований, з рН від 7,5 до 8,0, це не дасть вам високого врожаю. У ґрунті гумусу має бути не менше 2% і звичайно, не повинно бути нестачі фосфору, калію, сірки і кальцію.


Всі ці показники можна перевірити, провівши оцінку ґрунту, в яку входить аналіз на агрохімічні показники. Від отриманих результатів залежатиме наступна підготовка ґрунту до посадки малини:

  • Внесення органічних компостів від 20 до 30 тонн в га;
  • Внесення природних мінералів і меліорантів (попіл, фосфоритне борошно, гіпс, вапно і т.д.);
  • Посів сидератів (гірчиця, олійна редька, фацелія, гречка, зернові та бобові)
  • Дискування, культивація, оранка.

Микола Биков зазначає, що без правильного зрошення ділянки можна і не починати вирощування ягід. Спочатку, потрібно розробити проект крапельного поливу. Після його затвердження необхідно зайнятися підведенням електрики до ділянки, бурінням свердловини або риттям штучного озера. Важливим етапом є фільтраційна станція, завдяки якій малина буде поливатися чистою водою. І останнім етапом в організації поливу є прокладка краплі.

— Слідкуйте за контролем норми поливу. Грунт повинен бути зволожений, але не перезволожений. Вода не повинна стояти в рядках, — акцентує пан Микола.

Ваші рослини повинні бути сильними і здоровими. У боротьбі з шкідниками і хворобами використовуйте біопрепарати в поливну систему, обприскуйте біопрепаратами листя, обробляйте рослини мідними і сірчаними препаратами. Використовуйте гомеопатичні препарати, а також, гумати і вермичаї.

Ще однією умовою здоров’я рослин є щорічне поліпшення ґрунту за допомогою компосту, золи та природних мінералів.

За матеріалами EastFruit

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram