Орієнтація на перспективні нішеві культури, однією з яких є технічні коноплі, може стати саме тим трампліном, який забезпечить успішний старт для розвитку малих і середніх фермерських господарств Миколаєва та інших регіонів України.
Про це йшлося під час конференції «Український трав’яний агробізнес», яка відбулася в Миколаєві за сприяння Фонду Ласка і Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

— Вже деякий час у всьому світі спостерігається значне зростання попиту на продукцію з технічної конопель. У Європі її площі за останній час зросли в кілька разів. В Україні також намітився певний прогрес в цьому напрямку, адже тут зосереджений чималий потенціал для вирощування цієї культури, в тому числі і на Миколаївщині. Ще 20 років тому тут, як і в інших регіонах України, вирощували великі обсяги цієї культури. Потім цей процес різко скоротився, а сьогодні ми знову відновлюємо виробництво технічних конопель, — розповів директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України Віктор Кабанець.

За його словами, в 2011 році в Україні тільки два суб’єкти сільськогосподарської діяльності сіяли коноплю на Сумщині та Волині. Адже після кампанії по боротьбі з вирощуванням нарковмісних культур, її площі різко скоротилися через те, що охорона плантацій в структурі собівартості вирощування займала 30 відсотків.

Але з 2012 року після виходу постанови Кабміну про сприйняття конопель як звичайної сільськогосподарської культури, ситуація змінилася. Все більше сільгоспвиробників стали звертати увагу на цю культуру. Єдиною проблемою залишилося те, що для її вирощування потрібна відповідна ліцензія. Але, на думку фахівців, проблем з її отриманням немає. Отже вирощування технічних конопель зараз може стати саме тим трампліном, який забезпечить успішний старт для подальшого розвитку малим і середнім фермерським господарствам. Це лише питання часу і зацікавленості.

На сьогодні в Україні вже налічується близько 4-4,5 тисяч га конопель, причому в різних областях і ця цифра постійно збільшується.

— Сьогодні виробники мають всі можливості для її вирощування, і попит на неї зростає. Адже з неї виготовляють ліки, продукти харчування, будматеріали, текстиль, одяг, взуття та багато іншого. Причому все це стає все популярнішим в країнах Європи. Це екологічно чистий продукт, натуральний, безпечний, має високі споживчі та лікувальні цінності. Але ринок сьогодні ще обмежений, тому що українським аграріям є куди рухатися, — впевнений Кабанець.

Що стосується українського споживача, то зараз доступність продукції з конопель для рядового громадянина залишається досить обмеженою через її вартості. Скажімо, ціна на конопляну олію в десять разів вище, ніж на соняшникову. Але ж мова йде про зовсім інший уровене якості цього продукту.

На сьогодні також стає популярним взуття та одяг з конопель, які вже виробляють в Житомирській області та в Києві. А ще це чудова сировина для виробництва протеїнів, ліків, будматеріалів тощо.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram