За останні 10 років площі під солодким перцем у нас дещо скоротились (приблизно на 3 тис. га або більш як на 17%, за даними 2019 року, у порівнянні з 2011 роком), але в загальному овочевому заліку, культура залишається популярною і, варто зазначити, доволі маржинальною.
Про те чим, як і коли підживлювати солодкий перець, аби отримати хороший якісний урожай розповів доктор сільськогосподарських наук, професор, зав. кафедри ґрунтознавства та агрохімії Миколаївського національного аграрного університету Сергій Чорний під час онлайн-лекції для фермерів від проєкту UHBDP.

 

Обираємо ділянку для перцю

Перш за все, слід зважати на те, що солодкий перець дуже вимогливий до родючості ґрунту. Найкраще його вирощувати на багатих поживними речовинами ґрунтах. Якщо ж такої змоги немає потрібно вносити у ґрунт, зокрема органічні й мінеральні добрива, адже перцю потрібен азот в легкодоступній формі.

Найкраще перець почувається на легких водопроникних супіщаних та легкосуглинкових ґрунтах. Ступінь прогрітості ґрунту також впливає на перець чим вища прогрітість, тим краще для культури. Якщо поле зі схилами, то для перцю варто обирати південні й південно-східні ділянки, на які припадає найбільше сонця. Сергій Чорний зазначив, що на холодних важких безструктурних ділянках культуру вирощувати не можна тоді є висока ймовірність відмирання кореневої системи.

При внесенні добрив у ґрунт перед посівом слід врахувати особливості кореневої системи перцю. Корінь рослини розташовується у верхньому шарі ґрунту, доволі неглибоко основна маса коренів зосереджена на глибині 15-30 см. На легких родючих ґрунтах коренева система перцю розподіляється рівномірно на всі боки, заглиблюючись на 60-80 см, на важких може проникати у глибину лише на 35-50 см.

Основне і передпосівне внесення добрив

Система живлення перцю, як і багатьох інших культур, поділяється на три процедури: передпосівне, посівне і післяпосівне внесення добрив. Для якісного урожаю перцю добрив потрібно багато, але, як зазначив Сергій Чорний, окупність живлення висока, тому економити на ньому немає сенсу.

Солодкий перець добре реагує і на мінеральні, і на органічні добрива, але найбільш ефективним є комплексне внесення цих видів добрив. Органічні добрива краще вносити восени, під оранку. Якщо ж з осені не вдалося закласти гній під перець, то навесні можна використовувати перегній або перепрілий гній, адже свіжий гній сприяє надмірному наростанню вегетативної маси й затримує плодоношення.

— Перець також не переносить концентрації хлору в тому шарі ґрунту, де розташована коренева система, тому хлорні калійні добрива краще вносити з осені з розрахунком, що до весни хлор вимиється з цього шару ґрунту, — розповів професор.

Підживлення солодкого перцю: азот, фосфор і калій

Якщо з якихось причин основного живлення не було або добрив внесено недостатню кількість, доцільно проводити підживлення азотом, фосфором і калієм. Також перець варто підживлювати, коли рослинам достатньо зволоження, але вони слабо розвиваються.

Підживлення перцю можна поділити на два критичні періоди: від сходів до цвітіння і період цвітіння, формування плодів та достигання. У перший період особливо важливе азотне живлення, воно впливає на якість плодів, швидкість зростання і здатність протидіяти хворобам. Перший раз солодкий перець слід підживлювати через 10-12 днів після садіння.

— У період від сходів до цвітіння внесення азотних добрив краще розділити на кілька підживлень, щоб не вносити велику порцію відразу, адже передозування азотом викликає інтенсивне нарощування наземної зеленої маси і затримує достигання плодів, — застеріг Сергій Чорний.

У другому періоді цвітіння, формування плодів та достигання на якість урожаю позитивно впливають фосфор і калій, однак також важливо дотримуватися норм внесення, щоб надмірна кількість цих речовин не уповільнила наростання вегетативної маси.

Щоб підживлення дало змогу отримати бажану врожайність, за словами пана професора, варто враховувати винос поживних речовин, тобто кількість поживних речовин, яка витрачається на утворення всієї біологічної маси врожаю.

NB: Середній винос азоту для перцю 4-5 кг/т, фосфору 1.2-2,2 кг/т, калію 5,2-6,8 кг/т.

Відповідно, щоб орієнтуватися скільки якої речовини вносити, слід помножити величину виносу на бажану урожайність.

— Для салатного перцю також дуже важливий магній, — зазначив Сергій Чорний. — Брак магнію в ґрунті може призвести до відмирання листків, зниження урожайності та якості продукції. Тому варто провести діагностику ґрунту на вміст магнію, якщо його немає чи його рівень дуже низький — слід вносити розчинні форми магнію у підживлення.

Підготувала Наталія Кузьо

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram