Група вчених з Технічного університету Східна Вестфалія-Ліппе в Лемго дослідила можливість знешкодити норовіруси на забруднених фруктах та овочах холодним розпиленням перекису водню. Про це повідомляє FreshPlaza.

Норовіруси є причиною більшості не бактеріальних шлунково-кишкових інфекцій у людини. За підрахунками, від 20 до 40% усіх норовірусних захворювань викликається зараженою їжею, особливо необробленими або замороженими фруктами та овочами. Вони здатні переносити температуру від -150°C до +200°C та виживати без господаря більше як тиждень.



Особливою перевагою антимікробного засобу, який вже використовується для стерилізації поверхонь, дезінфекції упаковки та миття ванн, є те, що він швидко розпадається на воду та кисень. У холодному процесі розпилення розчин Н2О2 перетворюється на дуже дрібні пари (мікроаерозолі) при кімнатній температурі за допомогою тиску через спеціальні форсунки без конденсації.

— Для того, щоб з’ясувати, чи вдалося нам надійно інактивувати норовіруси на фруктах та овочах холодно-небулайзованим перекисом водню, ми використовували дві різні системи небулайзації, в яких обробляли яблука, чорницю, огірки, полуницю та малину, тобто продукти з різною поверхнею характеристики, які раніше були заражені мишачим норовірусом (MNV) як модельним вірусом, — пояснила керівниця дослідницької групи професорка Барбара Бекер.

За її словами, вченим вдалося довести, що холодне розпилення перекису водню дуже добре підходить для надійної знешкодження норовірусів на фруктах та овочах з гладкими поверхнями. При цьому зовнішній вигляд та вміст поживних речовин в оброблених фруктах не змінився, залишків перекису водню на них не виявлено.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram