Українські фермери дедалі більше цікавляться бобовими

Під час воєнного стану аграрії все частіше додавали у сівозміну бобові культури. Як правило, вибір падав на горох — ця скоростигла культура дає змогу отримати врожай за відносно невеликих витрат на добрива, насіння та засоби захисту рослин. Про це повідомили аналітики УкрАгроКонсалт.

Фахівці зазначили, що зацікавленість до українських бобових зростає на тлі проблем з їх вирощуванням у Канаді. Виробники в Західній Канаді сподіваються оговтатися від руйнівної посухи 2021 року, коли врожайність гороху та сочевиці впала на 44%, а нуту — на 42%, що є рекордним за останнє десятиріччя. В результаті Канада скоротила посівні площі бобових на 4-32% в залежності від культури.

Бобові також є джерелом рослинного білка, що є привабливим з огляду продовольчої безпеки. Тож чимало українських фермерів збільшили посіви бобових, або ж посіяли їх вперше. Однак через повномасштабну війну площі під ними цьогоріч значно менші, порівняно з минулими роками. Так, гороху в Україні цього року посіяли 124 тис. га — це наполовину менше від минулорічних показників.

На відміну від гороху, збільшити площі нуту могли лише ті фермери, які мали відповідний запас насіння. Посівні площі нуту складають близько 5,3 тис. га. Через брак насіння в Україні посіяли обмаль сочевиці та мало квасолі— близько 1 тис. га і близько 40 тис. га відповідно.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram