За 3 квартали 2019 року Україна закупила за кордоном 58,6 тис. тонн томатів, що на 22% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Цікаво, що за 9 місяців поточного сезону показники імпорту вже перевищили обсяги закупівель за весь 2018 рік. У 2018 році Україна імпортувала 55,4 тис. тонн помідорів вартістю $ 37,2 млн. Як повідомляють аналітики УПОА, основним постачальником томатів на український ринок виступала Туреччина, яка експортувала понад 80% загального обсягу.



Водночас на тлі підвищення імпорту томатів, експорт цих овочів істотно знизився. Станом на 1 жовтня Україна експортувала за кордон всього 6 тис. тонн помідорів. Для порівняння показники за аналогічний період минулого року склали 10,7 тис. тонн. Таким чином експорт томатів став найнижчим принаймні за останні 8 років.

— Ситуація з експортом ускладнилася у 2014, коли Україна, через загострення політичних і економічних відносин втратила ринок Росії. До 2014 року Україна експортувала понад 55 тис. Тонн томатів на рік, а основні постачання — були саме в Росію. Втрата основного ринку збуту тепличної продукції привела до налагодження реекспортних схем через Білорусь. Однак останнім часом все більше виробників відмовляється від таких схем через додаткових витрат на переоформлення документів і ризики невиплат, — розповідає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

— Цікаво, що попри втрату головного ринку збуту свіжих томатів, їх виробництво за 5-6 років майже не змінилося. Українські виробники томатів відкритого ґрунту переорієнтувалися на перероблювання. Так, в порівняння з 2013 роком виробництво томатної пасти та пюре зросла майже у 2 рази. Більш того, імпорт цієї продукції за 5 років зменшився в 10 разів, а експорт, навпаки, виріс майже вдвічі. Також, в зазначений період, істотно знизилися закупівля іноземних кетчупів і томатних соусів, експорт яких за 7 місяців поточного року склав 773 тонни, — коментує ситуацію виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram