Вересневий індекс цін FAO на продукти харчування досяг 130 пунктів. Він на 1,2% більший за серпневий і на 32,8% більший, аніж у вересні 2020 року. Про це організація повідомила у своєму звіті.

Такі показники свідчать про найвищий рівень цін за останні 10 років.

Фахівці стверджують, що збільшення індексу у вересні відбулося в основному через подорожчання більшості зернових культур та рослинних олій. Вплинуло на нього і підвищення ціни на молочні продукти та цукор.

Індекс цін на зерно у вересні виріс на 2% порівняно з серпнем. Зокрема, через зниження можливостей експорту та високий попит, ціни на пшеницю зросли майже на 4% і є вищими на 41%, аніж рік тому.

Ціна на рослинну олію, відповідно до звіту FAO, за місяць зросла на 1,7%, а за рік на 60%. Експерти таке зростання пояснюють високим світовим попитом та страхом перед нестачею трудових мігрантів, які відіграють важливу роль у виробництві пальмової олії.

NB: У вересні ціни на пальмову олію у світі досягли 10-річного піку. Суттєво подорожчала і ріпакова олія. Соєва та соняшникова олія дещо подешевшали.

Індекс цін на цукор зріс на 0,5%. Порівняно з минулорічним вереснем продукт став дорожчим на 53,5%. Експерти вважають, що це трапилось через несприятливі погодні умови та зростання цін на етанол у Бразилії, яка є найбільшим експортером цукру у світі.

Індекс цін FAO на м’ясо у вересні, порівняно з серпнем, практично не змінився, але його річний приріст склав 26,3%. Індекс на молочні продукти за місяць зріс на 1,5%.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram