Редакція GrowHow.in.ua 2022-12-22
Нещодавні заморозки у Великобританії підвищили ризик пошкодження цукрових буряків. Вже зараз фермери повідомляють про збільшення кількості випадків пошкодження. Про це повідомив сайт FarmingUK.
Британська дослідницька організація цукрових буряків (BBRO) попередила, що раптова відлига після надзвичайно холодної погоди може призвести до псування коренеплодів. Буряк починає вимерзати при температурах нижче -3°C, але сприйнятливість до пошкодження часто дуже різниться від поля до поля і навіть між рослинами на одному полі.
BBRO стверджує, що нещодавні погодні умови підвищать ризик пошкодження заморозками, але на багатьох полях умови будуть на межі більш серйозних пошкоджень. Організація закликає виробників оглядати посіви цукрових буряків, дивлячись на крону буряка, щоб перевірити, чи він не підмерз.
Потім радять нарізати деякі корені на частини. Якщо дати їм відтанути протягом кількох годин, це повинно виявити ступінь їх пошкодження.
— Корені в кагатах, ймовірно, будуть найбільш сприйнятливими до пошкодження заморозками. Кагати з більшою площею поверхні можуть бути більш схильні до пошкоджень. Рослини, які все ще розташовані у землі, можуть мати менший ризик, але це залежатиме від ступеня ізоляції, що забезпечується листям, — пояснили у рекомендаціях BBRO.
В організації зазначили, що симптоми пошкодження заморозками будуть очевидні, коли буряк розтане та розморозиться. Пошкодження будуть більш помітними від крони до кореня і залежатимуть від ступеня промерзання.
Читайте також: Наступного року площі під цукровим буряком у Франції можуть скоротитися вшосте поспіль
Фахівці зазначили, що після розморожування замерзлий корінь набуває напівпрозорого скляного вигляду з більш помітними судинними кільцями та може мати коричневий/чорний колір. Пошкодження можуть супроводжуватися вторинною гниллю, спричиненою грибками та бактеріями.
Водночас експерти наголосили, що не обов’язково весь заморожений буряк зіпсується, однак він може мати нижчий вміст цукру та вищий рівень домішок.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram