Результати дев’ятирічного дослідження, в якому брали участь фермери Айови, США, підтвердили користь озимого жита при введенні його як проміжної культури до сівозміни кукурудза-соя.

Озиме жито, введене в сівозміну кукурудза-соя, фактично збільшило урожайність сої за вісім років і урожайність кукурудзи за два роки: такі результати отримані, завдяки дев’ятирічному дослідженню двох фермерських організацій Iowa Learning Farms і Practical Farmers of Iowa. Про це повідомляє портал Agriculture.com.

У 2008 і 2009 роках 12 фермерів по всій Айові взяли участь у проекті з практичного випробування озимого жита в сівозміні кукурудзи і сої. На своїх полях учасники відвели ділянки під регулярний посів озимого жита і контрольні ділянки, відповідно, де жито не сіялося.

Жито висівали як ґрунтопокривну культуру щоосені, після збору врожаю. На кожній ділянці покривна культура знищувалася наступної весни гербіцидом за один-два тижні до посадки.



Коли проект почався, фермери були стурбовані тим, що озиме жито негативно вплине на врожайність кукурудзи або сої. Але після того, як урожай збирали і підраховували, сумніви відпали.

Для фермера з округу Тейлор Келлі Тобін головною перевагою додавання ґрунтопокривної культури стало зменшення ерозії ґрунту і поліпшення його стану. Він також зазначив, що незважаючи на тривалий час, врожайність сої та кукурудзи в результаті зросла. З урахуванням того, що проект стартував у 2008 році, в 2016-му фермер зібрав з акра кукурудзи на 19 бушелів більше, ніж зазвичай, а в 2017 році збільшив урожай сої на 11 бушелів на акр, не застосовуючи ніяких інших поліпшень, крім посіву озимого жита.

Правильне управління є ключовим моментом при включенні озимого жита в сівозміну кукурудзи і сої. Знання того, коли сіяти, як і коли потрібно припинити вегетацію, є основними компонентами для досягнення успіху. Наприклад, ефективне знищення гербіцидом вимагає активного проростання рослини, тому застосовувати пестицид треба вчасно.

Джеймі Беннінг фахівець програми підвищення якості ґрунту і води в Університеті штату Айова рекомендує сіяти озиме жито як ґрунтопокривну культуру.

— Це доступний метод для фермерів, насіння недороге, культура відмінно перезимовує, тому ви отримуєте захист ґрунту, в тому числі і від бур’янів (яким доведеться конкурувати з культурою) і підвищуєте його родючість, що відбивається на врожайності. У нас ця практика протестована багатьма фермерами, які оцінили перевагу озимого жита в сівозміні, каже Беннінг.


Позитивну агротехнічну дію проміжні культури мають у тому, що під спільною дією кореневої системи і розвитку мікроорганізмів ґрунт стає біологічно більш активним, зберігається волога та оптимальний рівень pH. Вносити додаткові добрива в таких випадках не треба жито буде живитись азотом, залишеним від культури-попередника.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram