Хоча в сезоні 2017/18 років Україна збільшила експорт картоплі втричі, цього року цей показник може різко знизитись. Зокрема, за даними Української плодоовочевої асоціації, минулого сезону експорт картоплі сягнув майже 22 тис. тонн, що в 3,2 рази більше, ніж в попередньому сезоні, коли було експортовано 6,8 тис. тонн картоплі.
— Експорт картоплі лишається незначним порівняно до загального виробництва, однак для професійних виробників, які націлені на розвиток цього бізнесу, експорт є важливою можливістю заробити більше, — зазначають в асоціації.
Експорт української картоплі і далі обмежений країнами СНД: Білоруссю, Молдовою, Грузією, Азербайджаном тощо.
NB: Однак експорт свіжої картоплі неприбутковий, тому виробникам потрібно розробляти можливості переробки продукції, адже у світі більшість картопляної продукції експортується саме у вигляді перероблених продуктів, таких як заморожена картопля фрі, картопляні чіпси, крохмаль, картопляне борошно тощо.
Що стосується цьогорічного сезону, то виробники картоплі в Україні масово скорочують площі, або взагалі відмовляються від цього бізнесу. Основна причина — експортувати свіжу картоплю не дуже вигідно, а внутрішній ринок перебуває в стадії стагнації — споживання продукції падає, а ціни вже котрий рік поспіль, лишаються низькими. В той же час, витрати на виробництво продукції постійно зростають.
Така ситуація може стимулювати ріст цін на картоплю всередині країни. Однак у поточному році очікується збільшення обсягів переробки картоплі внаслідок відкриття кількох нових переробних підприємств, що буде також сприяти підтримці внутрішнього попиту на картоплю.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram