Майже кожного року перед вітчизняним агробізнесом виникає однак і та ж проблема: що робити із надлишками зерна на аграрному ринку. Проблеми із логістикою, експортом та занедбане тваринництво ще більше ускладнюють ситуацію, внаслідок чого втрачають усі: агробізнес — доходи, держава — податки, а суспільство — економічний розвиток. Однак, світовий та вітчизняний досвід показує, що цю проблему можливо оптимально вирішити за рахунок будівництва в центральних регіонах заводів із глибокої переробки зерна кукурудзи і виробництва лізину та багатьох інших супутніх видів продукції із високою доданою вартістю.
Поточного маркетингового сезону за прогнозами аналітиків FAO-AMIS вітчизняне виробництво кукурудзи становитиме близько 27 млн тонн, а загальна пропозиція на ринку досягне 41,84 млн тонн включно із початковими минулорічними запасами в 14,80 млн тонн від попереднього періоду. При цьому внутрішні потреби аграрного ринку в зерні кукурудзи становлять нині 6,61 млн тонн, в тому числі для годівлі тварин планується використати лише 4,94 млн тонн, тоді як основний обсяг продукції у майже 23 млн тонн буде спрямовано на експорт.
Водночас, у зв’язку із раніше прийнятим окремими країнами Східної та Центральної Європи рішенням ввести заборону на імпорт вітчизняних продуктів харчування, а це здебільшого стосується зернової товарної групи, постає питання, як знайти конструктивний вихід із нинішньої складної ситуації. На даний час існує поки два найбільш оптимальні варіанти — розвиток тваринництва та глибока переробка зерна. У першому випадку потрібен час на нарощування поголів’я тварин та відновлення всього ланцюга виробництва, що однак не вирішує в повній мірі поточної проблеми, поглибленої кризою логістики та збуту.
Довідково. Основні продукти глибокої переробки зерна кукурудзи — це крохмаль, спирт, лізин, глютен, борошно, масла, поліол і корми.
NB: Інший альтернативний шлях вирішення проблеми — будівництво сучасних високотехнологічних заводів із глибокої переробки зерна кукурудзи, які зможуть виробляти, наприклад, лізин та інші супутні продукти. Ці переробні підприємства в основному доцільно розмістити в центральних регіонах (Кіровоградська, Черкаська області), де зосереджено найбільше виробництво кукурудзи, а також на користь цього свідчить додатково зручне географічне розташування та близькість як до виробників кукурудзи із інших регіонів, так і до основних логістично-транспортних коридорів Південь-Захід.
Світовий ринок лізину
За даними аналізу останнього звіту Business Research Insights (https://www.businessresearchinsights.com/market-reports/lysine-market-102743) глобальний ринок лізину в 2022 році склав 3,01456 мільярдів доларів США і за прогнозами до 2028 року зросте на 9,11% та досягне 5,08677 мільярдів доларів США. На світовому ринку 1 кг лізину коштує від 2 до 3 доларів США, а на вітчизняному ринку його вартість — від 150 грн до 570 грн і більше.
У 2022 році в світі за експертними оцінками вироблено 2,938 млн. тонн лізину згідно з даними Astute Analytica (https://www.globenewswire.com/news-release/2023/03/21/2631512/0/en/Global-Lysine-Market-Expected-to-Reach-US-15-523-2-Million-by-2031-with-2-937-8-thousand-tons-Produced-in-2022-According-to-Astute-Analytica.html). Із урахуванням очікуваного збільшення попиту на лізин, особливо з боку країн Південно-Східної Азії, його виробництво представляє значний інтерес для вітчизняного АПК у контексті диверсифікації експортних можливостей та переходу від сировинного напрямку до продукції високих переділів.
Поточна ситуація та перспективи
На даний час бізнес-група «Ерідон», незважаючи на складну ситуацію, здійснює будівництво переробного підприємства, яке здійснюватиме глибоку переробку зерна кукурудзи. В найближчих планах компанії до кінця 2023 року завершити будівництво та вийти на ринок зі новим продуктом — лізином. Орієнтовна потужність підприємства становитиме приблизно 350 тонн зерна кукурудзи на добу. Основними продуктами будуть L-лізин сульфату 70%, глютен, клітковина та зародок. Також у Черкаській області будується подібний завод, який зможе загалом переробляти до 300 тонн зерна кукурудзи за добу. В цілому до кінця 2023 року у вітчизняному АПК буде 3 таких підприємства.
NB: Однак, реально агросектор потребує щонайменше 100-150 підприємств подібного типу, що дозволить переробляти до 70 % всього обсягу зерна кукурудзи, яка виробляється, та експортувати не лише сировину, а здебільшого продукцію із високою доданою вартістю, потенційно збільшивши в перспективі надходження від експорту ще на 4-7 мільярдів доларів США.
Таким чином, глибока переробка зерна кукурудзи та виробництво продукції із високою доданою вартістю може стати найбільш оптимальною альтернативою для розв’язання нинішньої складної проблеми збуту вітчизняної аграрної продукції зернової товарної групи та подолання наслідків логістичної кризи.
Підготував Юрій КЕРНАСЮК,
кандидат економічних наук,
експерт-дорадник з аудиту, економіки та управління підприємствами
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram