Через зміну кліматичних умов українським аграріям слід більше уваги звернути на перспективу вирощування винограду. Саме багаторічні рослини здатні якнайкраще адаптуватись в умовах підвищення температури та зменшення опадів, вважає доктор с.-г. наук, відомий український науковець у галузі виноградарства, Іван Шевченко.



— За останні 30 років середньорічна температура піднялася на 1,5-1,7°С, в осінньо-зимовий період — на 2,3-2,5°С. Опади теж збільшилися. Якщо в 1989 році випало 284 мм, то в 2010-му — 660 мм. Однак вологи не вистачає, тому що змінився розподіл опадів за порами року: найменше їх випадає в весняні та осінні періоди. В таких умовах найбільшу перспективу мають багаторічні насадження, коренева система яких розташована у великому, активному шарі ґрунту, де можна накопичити, зберігати і економно використовувати вологу. Саме такою культурою є виноград, — зазначає Іван Васильович Шевченко.

За його словами виноград черпає вологу нижче рівня 50 см. Однак іноді і цих запасів буває недостатньо для періоду вегетації, тому на виноградниках слід будувати систему зрошення та визначати терміни поливу.

NB: До речі, експерт зауважує, що врожайність винограду в Україні — 8-10 тонн з гектара щорічно, а це більше, ніж наприклад у Німеччині, хоча дещо менше ніж у США. При цьому виробництво сусла для виноробства значно прибутковіше, аніж вирощування пшениці.

Загалом фахівці рекомендують зосередитися на вирощуванні винограду безнасінних кишмишних сортів, які користуються попитом у сучасного вибагливого споживача, а також його можна переробляти, або в’ялити на родзинки.

За матеріалами «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва»