Для визначення якості вирощуваних культур фермерами необхідні аналізатори зерна. За їх допомогою можна провести аналіз і в польових умовах. Але перед покупкою, необхідно вивчити переваги цих приладів, показники, які можна визначити з їх допомогою і не тільки.

Сфери застосування зернових аналізаторів

Ці пристрої вкрай необхідні для:

  1. Фермерських господарств, що спеціалізуються на вирощуванні зернових культур, елеваторів і сховищ зерна, зернотрейдерам, які купують сировину, заводам, які виготовляють борошно і комбікорм. Завдяки якісним характеристикам насіння можна правильно сформувати ціну, підвищити рентабельність роботи.
  2. Селекційних центрів, НДІ, аграрних лабораторій, які коригують підходи до вирощування, удобрення та захисту культур, а також обирають найбільш сприятливі умови до зберігання та перевезення.
  3. Підприємств, спеціалізація яких — оцінка якості та сертифікація, установка норм для інших організацій сільськогосподарської галузі.

Не так давно проводити подібні дослідження можна було тільки в лабораторіях, але сьогодні на ринку представлено чимало невеликих аналізаторів, які зручні й прості в роботі. Все що необхідно — просто помістити в аналізатор зразок і натиснути кнопку — вбудоване ПЗ зробить все самостійно. Крім цього, не потрібно підключення до ПК.

Основні показники якості культур, що визначаються приладами

За допомогою аналізатора можна визначити:

  1. Вологість — максимальна частка води в пшениці повинна становити 15%. Якщо цей показник вище, то сировина втрачає свої якості, на ній з’являються паразити, тому зберігання і використання стає неможливим.
  2. Температуру — при високих температурах зберігання неможливе через появу шкідників.
  3. Засміченість — найвища ціна на очищене і сухе зерно без ознак пошкоджень і паразитів. Якщо урожай засмічений, то будуть потрібні додаткові витрати на його очищення. Крім цього, вартість його буде нижче.
  4. Об’ємну масу — аналіз проводиться 1 кг насіння по їх формі, наявності сміття, вирівняності. Крім цього, обчислити можна і масу 1000 зернин — чим він більший, тим краще розвиток ендосперму насіння, а також їх цінність.
  5. Однорідність — насіння одного виду повинно бути однієї форми й розміру. Якщо візуально помітні відмінності, то це означає, що сорти змішувалися.
  6. Склоподібність — прозоре зерно використовують для створення борошна високої якості. Непрозоре — придатне для кондитерських і макаронних виробів. Завдяки склоподібності можна відсортувати продукцію за її призначенням.
  7. Органічні елементи — визначення кінцевих властивостей здійснюється за вмістом білка, клітковини, жирів, амінокислот та інших елементів. Існують норми ДСТУ щодо вмісту органіки в зерні.

Щоб показники культур завжди були в нормі, необхідно дотримуватися таких вимог до зберігання та перевезення

Вимоги до зберігання і транспортування наступні:

  • перед тим, як відправити зерно на елеватор, необхідно прибрати в приміщенні, провести дезінфекцію і перевірити працездатність обладнання;
  • зерно повинно зберігатись сухим. Максимальна вологість — 70%, а температурний діапазон — 5-15 градусів;
  • зберігання злаків можливо в тарі або насипом, гарантуючи вентиляцію;
  • регулярно перевіряти наявність гризунів і паразитів. Якщо з’явилися гризуни, то необхідно своєчасно вжити заходів, щоб уникнути псування врожаю;
  • зважувати необхідно на автовагах в причепі;
  • якщо перевезення відкрите, то потрібно вкрити зерно тентом.

Переваги аналізаторів зерна

Аналізатори зерна вибирають завдяки:

  • можливості використання в польових умовах;
  • експрес-аналізу, що забезпечує швидку дію за незначного споживання електроенергії;
  • легкості управління і простоті обслуговування;
  • правильним розрахункам, що дозволяють встановити коректну вартість зерна;
  • збільшення швидкості процесу виробництва.

Іноді необхідно перевірити рівень освітленості в приміщенні або певній точці в просторі. Для цього використовують спеціальні прилади, вибрати які можна на сайті https://analit-pribor.com.ua. Один з таких — люксметр.

Матеріал підготовлений у співпраці [Р]

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram