Для визначення якості вирощуваних культур фермерами необхідні аналізатори зерна. За їх допомогою можна провести аналіз і в польових умовах. Але перед покупкою, необхідно вивчити переваги цих приладів, показники, які можна визначити з їх допомогою і не тільки.
Сфери застосування зернових аналізаторів
Ці пристрої вкрай необхідні для:
- Фермерських господарств, що спеціалізуються на вирощуванні зернових культур, елеваторів і сховищ зерна, зернотрейдерам, які купують сировину, заводам, які виготовляють борошно і комбікорм. Завдяки якісним характеристикам насіння можна правильно сформувати ціну, підвищити рентабельність роботи.
- Селекційних центрів, НДІ, аграрних лабораторій, які коригують підходи до вирощування, удобрення та захисту культур, а також обирають найбільш сприятливі умови до зберігання та перевезення.
- Підприємств, спеціалізація яких — оцінка якості та сертифікація, установка норм для інших організацій сільськогосподарської галузі.
Не так давно проводити подібні дослідження можна було тільки в лабораторіях, але сьогодні на ринку представлено чимало невеликих аналізаторів, які зручні й прості в роботі. Все що необхідно — просто помістити в аналізатор зразок і натиснути кнопку — вбудоване ПЗ зробить все самостійно. Крім цього, не потрібно підключення до ПК.
Основні показники якості культур, що визначаються приладами
За допомогою аналізатора можна визначити:
- Вологість — максимальна частка води в пшениці повинна становити 15%. Якщо цей показник вище, то сировина втрачає свої якості, на ній з’являються паразити, тому зберігання і використання стає неможливим.
- Температуру — при високих температурах зберігання неможливе через появу шкідників.
- Засміченість — найвища ціна на очищене і сухе зерно без ознак пошкоджень і паразитів. Якщо урожай засмічений, то будуть потрібні додаткові витрати на його очищення. Крім цього, вартість його буде нижче.
- Об’ємну масу — аналіз проводиться 1 кг насіння по їх формі, наявності сміття, вирівняності. Крім цього, обчислити можна і масу 1000 зернин — чим він більший, тим краще розвиток ендосперму насіння, а також їх цінність.
- Однорідність — насіння одного виду повинно бути однієї форми й розміру. Якщо візуально помітні відмінності, то це означає, що сорти змішувалися.
- Склоподібність — прозоре зерно використовують для створення борошна високої якості. Непрозоре — придатне для кондитерських і макаронних виробів. Завдяки склоподібності можна відсортувати продукцію за її призначенням.
- Органічні елементи — визначення кінцевих властивостей здійснюється за вмістом білка, клітковини, жирів, амінокислот та інших елементів. Існують норми ДСТУ щодо вмісту органіки в зерні.
Щоб показники культур завжди були в нормі, необхідно дотримуватися таких вимог до зберігання та перевезення
Вимоги до зберігання і транспортування наступні:
- перед тим, як відправити зерно на елеватор, необхідно прибрати в приміщенні, провести дезінфекцію і перевірити працездатність обладнання;
- зерно повинно зберігатись сухим. Максимальна вологість — 70%, а температурний діапазон — 5-15 градусів;
- зберігання злаків можливо в тарі або насипом, гарантуючи вентиляцію;
- регулярно перевіряти наявність гризунів і паразитів. Якщо з’явилися гризуни, то необхідно своєчасно вжити заходів, щоб уникнути псування врожаю;
- зважувати необхідно на автовагах в причепі;
- якщо перевезення відкрите, то потрібно вкрити зерно тентом.
Переваги аналізаторів зерна
Аналізатори зерна вибирають завдяки:
- можливості використання в польових умовах;
- експрес-аналізу, що забезпечує швидку дію за незначного споживання електроенергії;
- легкості управління і простоті обслуговування;
- правильним розрахункам, що дозволяють встановити коректну вартість зерна;
- збільшення швидкості процесу виробництва.
Іноді необхідно перевірити рівень освітленості в приміщенні або певній точці в просторі. Для цього використовують спеціальні прилади, вибрати які можна на сайті https://analit-pribor.com.ua. Один з таких — люксметр.
Матеріал підготовлений у співпраці [Р]
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram