У проекті нового стандарту на пшеницю не врахована питання протруєного зерна, яке штучно забарвлене і є візуальним маркером того, що воно не придатне для вживання в харчових цілях і як корм тварин.

Цією інформацією поділилася «Українська Зернова Асоціація», передає Latifundist.com.

— Під час заготівлі аграрії підсипають до зерна, яке надходить на елеватори і порти, протруєне насіння. Тим самим вони псують великі партії вантажу для експорту. При цьому обмежувальних норм на таке зерно немає ні в одному з нормативних документів. З огляду на цей факт, було б правильним конкретизувати цей показник у новому стандарті на пшеницю. Це допоможе учасникам ринку чітко розуміти і не плутати протруєне небезпечне зерно з зерном, ураженим бактеріями і грибками, які також впливають на його забарвлення, — зазначають в УЗА.

Через недостатню кількість білка у пшениці 3-го класу можуть знизитися конкурентні можливості України. У новому стандарті цей показник залишили на рівні 11%, хоча, згідно з експортними контрактами, необхідно зерно з вмістом білка не нижче 11,5%. Аналогічно і переробна (борошномельна) галузь потребує пшениці з більш високим вмістом білка і клейковини стандарт ще не прийняли.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram