Нестійкий і нехарактерний для зими температурний режим протягом січня призводив до значного зниження морозостійкості зимуючих культур і викликав велику ймовірність того, що рослини після перезимівлі будуть значно ослабленими.

Перезимівля озимих культур на Рівненщині цьогоріч проходить переважно за малосприятливих агрометеорологічних умов, пише rivnenews.com.ua.

Протягом січня сніговий покрив на полях з озиминою утворювався в окремі дні і характеризувався як нестійкий. На більшій частині території області його середня висота за результатами снігомірних зйомок не перевищувала 0,3-1,0 см. На останній день місяця снігу на спостережних полях не було по всій території області.



Промерзання ґрунту на ділянках з озимими зерновими культурами спостерігалося в окремі дні місяця. Станом на 31 січня по всій території області ґрунт повністю відтанув. Найбільша глибина промерзання ґрунту складала 9 см на півночі та 5-6 см на решті території і була відмічена вкінці другої на початку третьої декади місяця.

Мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см (глибина залягання вузла кущіння) знижувалась до значень 0-1ºС морозу. Такі температури виявились значно вищими розрахункових критичних температур вимерзання.

Посіви сільськогосподарських культур протягом місяця знаходились у фазі зимового спокою.

25 січня агрометеорологи метеостанцій області здійснили відбір зразків посівів культур для відрощування монолітним способом. Аналіз результатів відрощування показав, що пошкоджених рослин у зразках озимого жита північних районів, озимої пшениці центральних районів, озимої пшениці, озимого ріпаку та люцерни південних районів області не було виявлено.

Нагадаємо, на Житомирщині через відсутність вологи на полях і аномально теплу зиму доведеться пересіяти 15% озимої пшениці. Таким прогнозом поділилась Ніна Добринська, заступниця директора Департаменту АПР Житомирської ОДА.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram