ТОВ «Діонея» в Київській області вирощує цибулю порей за врожайності 30 т/га. При цьому ціна овочу станом на 1 грудня минулого року становила 30 грн/кг. Про це в колонці на AgroTimes розповів Ігор Микицей, директор ТОВ «Діонея», що в Київській області.

Щоб подовжити термін реалізації продукції, ранні сорти господарство вирощує з розсади в тепличних умовах, а пізню продукцію для захисту від заморозків викопують і зберігають у теплиці в помірно вологому середовищі.



— Під ранні сорти й гібриди порею ми відводимо 1,2 га, вирощуємо їх із розсади в плівковій теплиці. Хоча вирощування розсади обходиться дорожче, продукцію можна продавати раніше на два тижні: у перших числах серпня, — поділився досвідом фермер.

Цибулю порей у господарстві починають збирати тоді, коли ніжка в діаметрі перевищить 2 см. Рослини підкопують саморобним підкопувачем, потім їх витягують вручну із ґрунту.

На продаж у ранньої цибулі порею обрізують корінці, не пошкоджуючи денця, знімають лише один листок, ніжку миють, щоб очистити від решток ґрунту. Візуально оглядають рослину, щоб вона була свіжою (без ознак підсихання листків), без шкідників та слідів їхніх пошкоджень, без ознак утворення квітконоса, з нормальною вологістю поверхні, без стороннього запаху.

Пізні сорти викопують і зберігають у теплиці, накриваючи спанбондом.

Продукцію продають у супермаркетах Києва. Щотижня торговельні мережі купують у підприємця тонну цього товару. Крім того, порей також продають на ринках та через інші канали збуту.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram