Минулорічний європейський урожай чорної смородини не виправдав очікувань ринку

У 2021 році світовий обсяг виробництва чорної смородини був не таким високим, як очікували учасники галузі. Порівняно з попереднім роком він скоротився на 22% і склав 118 тис. тонн. Як провідомив EastFruit, про це свідчать дані огляду урожаю смородини у світі у 2021 році від Міжнародної асоціації виробників чорної смородини (IBA).

Так, у Великобританії урожай смородини минулоріч склав 8 тис. тонн при середній врожайності у 12 тис. тонн. Через заморозки там деякі виробники втратили до 70% врожаю смородини ранніх сортів. Значних втрат фермери південно-східної Англії зазнали і через рясні дощі. Серед проблем, які вплинули на кількість урожаю смородини тамтешні садівники виділили також дефіцит робочої сили.

NB: Фінляндія минулоріч зібрала 900 тонн ягоди. Урожай там постраждав через зливи під час цвітіння і посушливого літа опісля. Країна не є великим гравцем на європейському ринку чорної смородини, адже її вирощування там не дуже рентабельне.

У Німеччині урожай смородини у 2021 році був на рівні попереднього року 5,2 тис. тонн. Однак урожайність відрізнялася залежно від регіону вирощування. Ціна на ягоду там була вищою, ніж у минулі роки.

Урожай чорної смородини у Польщі у 2021 році становив 80 тис. тонн і виявився значно меншим від звичайного: середній урожай чорної смородини у Польщі останніми роками становив приблизно 100 тис. тонн. Там чорна смородина постраждала від заморозків та дощового літа. До того ж, площі під культурою у Польщі скорочується вже третій рік. Деякі виробники, наприклад, почали вирощувати червону смородину замість чорної.

У Франції урожай чорної смородини 2021 року склав 3,5 тис. тонн. Він теж постраждав від несприятливих погодних умов. Країна також має серйозні агрономічні проблем через те, що традиційні сорти чорної смородини втрачають свою актуальність, а насадження потребують оновлення. При цьому наразі немає доступного сорту, який відповідав би потребам французького ринку.

NB: Аналітики ринку зазначили, що поки не з’явиться відповідного посадкового матеріалу, навіть збільшення площ вирощування буде замало, щоб урожай ягід у Франції зріс.

Експерти IBA вважають, що ціни на чорну смородину стабілізуються, але закликають учасників ринку уважно аналізувати ситуацію у своїй країні і не приймати поспішних рішень.

Додамо, що значну частину світового врожаю чорної смородини близько 90 тис. тонн на рік переробляють у концентрати, переважно для виробництва соків. Аналітики помітили невелике зниження споживання соків в останні 20 років через відмову споживачів від доданого цукру та концентратів на користь натуральних продуктів. Очікують, що тенденції здорового харчування розвиватиметься і надалі й може вплинути на ринок чорної смородини.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram