Литва, Латвія, Естонія, Швеція, Норвегія і Польща можуть стати основними ринками збуту українських кавунів та динь. Такою думкою з AgroTimes поділився фахівець із розвитку плодоовочевого ринку Український проєкт бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) Валерій Федоренко.

— Наші кавуни на європейському ринку потрібні з кінця червня до середини липня, поки не почнуться постачання з Угорщини, — пояснив Валерій Федоренко.


За його словами, Угорщина збирає 120 тис. т кавунів, а експортує 90 тис. т, переважно до Польщі, яка щороку споживає 120–160 тис. т кавунів. Частину продукції польські трейдери перепродують у Німеччину.

Перспективним є ринок Скандинавських країн, де українські виробники можуть конкурувати з іспанцями та італійцями.

У Скандинавії утворилася доволі потужна мусульманська діаспора (що цікаво, частково російськомовна), яка активно працює з Марокко, ЄС і готова купувати баштан в Україні.

Україна зі свого валу продає на зовнішні ринки мізер, у кращі роки — до 10% урожаю. — Але для того, щоб імпортери отримували з України якісний товар, а не головний біль, кавуни треба правильно виростити, відкалібрувати, охолодити й упакувати. А з цим в Україні поки проблема, — зауважив фахівець.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram