Ефективність пестицидів сильно залежить від умов навколишнього середовища, які впливають на абсорбцію, проникнення, переміщення і детоксикацію хімічних речовин. Глобальна зміна клімату в основному пов’язана зі збільшенням CO2 в атмосфері і екстремальними погодними явищами, такими як температурні скачки і випадання опадів понад норму.

У своїй статті «Зміна клімату посилює шкоду, що наноситься шкідниками культур, за рахунок зниження ефективності пестицидів» автор Маор Мацрафі розглядає можливі моделі розвитку подій в індустрії АПК в майбутньому, пише AgroXXI.

NB: У довгостроковій перспективі (2030-2050 рр.) очікується, що при зміні клімату середні температури збільшаться більш ніж на 5°C у деяких регіонах світу.

Ці два фактори, збільшення рівнів CO2 і коливання температури, вважаються найбільш значними для майбутнього сільськогосподарського виробництва.

Зміни клімату вплинуть на деякі найбільш важливі сільськогосподарські культури
Модельні прогнози показують, що світові врожаї пшениці, кукурудзи і сої зменшаться на 6-16% для кожного підвищення температури на один градус за Цельсієм.

На відміну від негативного впливу підвищених температур, збагачення CO2, мабуть, надає протилежний вплив, і при певних умовах було виявлено, що більш високі рівні CO2 збільшують врожайність таких культур, як пшениця, соя і деяких інших.

Це, на жаль, не привід для оптимізму. Тому що збагачення CO2 може також збільшити шкоду, яку завдають певними шкідниками культур. Так, при підвищеному вмісті діоксиду вуглецю в атмосфері відбувається підвищення конкурентоспроможності та зниження чутливості до гербіцидів деяких видів бур’янів, а також зниження експресії токсинів Bacillus thuringiensis в трансгенних рослинах.

У сукупності дані свідчать про те, що наслідки триваючого зміни клімату призведуть до загального зниження врожайності, будь то через прямого впливу на врожай екстремальних погодних явищ, таких як спека і посуха, або непрямих наслідків у вигляді зміни реакції шкідливих організмів на методи контролю.

На додаток до еволюції стійкості шкідників до пестицидів, умовна стійкість може бути результатом зниження чутливості шкідника до пестицидів в змінених умовах навколишнього середовища. Як для зміни температури, так і для рівнів CO2 раніше було задокументовано кілька випадків умовного опору.

Чутливість до фунгіцидів у ооміцитів Pythium sylvaticum, який викликає коричневу гниль, знижувалася при підвищеній температурі. Високі температури знижували чутливість бур’янів до гербіцидів, таким як глюфосинат, дикамба, мезотріон, діклофопметіл і піноксаден.

Крім того, було встановлено, що на ефективність гліфосату впливають як висока, так і низька температура. Низькі температури знижували чутливість до гліфосату як у A. artemisiifolia, так і у A. trifida, в той час як у трьох інших видів рослин була відзначена протилежна тенденція (наприклад, Conyza canadensis, C. bonariensis і Kochia scoparia).

Розглядаючи дослідження, пов’язані з впливом умов навколишнього середовища на чутливість шкідників до пестицидів, стає очевидним, що нам не вистачає розуміння транскрипційної і фізіологічної основи змін в реакції шкідливих організмів на пестициди.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram