Дослідники служби сільськогосподарських досліджень прищепили біохімічні властивості сорго, які допомагають знищувати бур’яни, рису. Генотип сорго допомагає рослині боротися з бур’янами.

Науковці з Дослідницького підрозділу використання природних продуктів в Оксфорді, штат Міссісіпі, вивчають, чи можна передавати сорбуючі властивості сорго іншим культурам, як от рис, і використовувати їх як біогербіцид. Впровадження геному сорго в інших культурах потенційно дасть цим рослинам можливість боротися з бур’янами і зменшити залежність від синтетичних гербіцидів, зазначає молекулярний біолог NPURU Скотт Баерсон. Про це пише AgroNews.com.

Після багаторічних досліджень команда NPURU недавно досягла рубежу, який дозволив їм перенести ген сорго на рис. За словами Пана і Байєрса, вплив цього дослідження, частина якого недавно було опубліковано в New Phytologist, може мати вагомі наслідки. Рослини рису, які виробляють ген сорго, потребують менше гербіцидів для боротьби з бур’янами. Як мінімум виробники будуть витрачати менше на покупку і застосування хімічних речовин, а самі рослини будуть менше «хімічними».



Також рослина, яка виробляє свій власний гербіцид, потенційно може бути більше ефективною, адже має природну запоруку збільшення прибутку для фермерів і виробників продуктів харчування. В кінцевому рахунку, ці заощадження відчують і споживачі.

На ранніх етапах дослідження науковці успішно прищепили геном сорго, щоб зробити рис більш стійким до бур’янів, що допоможе фермерам. Новинку вже встигли запатентувати.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram