Фінські науковці створюють альтернативу м’ясу з соняшникової макухи

Фінсько-німецький проєкт, що фінансується Європейським інститутом інновацій і технологій (EIT-Food) створює альтернативу м’ясу з соняшникової макухи. Про це повідомив портал newfood.media.

Науково-дослідний проєкт Taste2Meat очолює професор Неслі Созер із Центру технічних досліджень Фінляндії VTT. За його словами, проєкт робить внесок у безвідходну та екологічно чисту харчову систему шляхом розробки як гібридних (поєднання м’яса та рослинного білку), так і виключно рослинних альтернатив м’ясу для європейських споживачів.

Для створення текстур, схожих на курку або яловичину науковці використовуватимуть технологію мокрої екструзії. У поєднанні з білками гороху та ріпаку дослідники планують розробити альтернативи рослинному м’ясу з бажаним органолептичним профілем.

Соняшникова макуха, на думку дослідників, може бути перероблена на поживну та смачну їжу, оскільки вона багата на білок. До того ж, соняшник є третім за величиною джерелом насіння олійних культур у світі і щорічно виробляється понад 19 млн тонн макухи з нього.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram