Український фермер із Первомайська Ян Островський на рівні із традиційними овочами вирощує, консервує та продає за кордон незвичні для України овочі як от бамію, трюфельну картоплю та мексиканські огірки. Про це засновник бренду «Стодола» розповів в інтерв’ю Food&Mood.
Займатись овочівництвом Ян Островський почав лише кілька років тому для потреб АТО, а потім перетворив своєрідне хобі в улюблену справу. Зараз він вирощує овочі на 2 га землі та займається їхньою консервацією. Саме консервована продукція і є джерелом його доходів. При цьому на традиційних огірках та патисонах він вирішив не зупинятись.

— Щороку ми експериментуємо з незвичними для України овочами. Торік почали вирощувати бамію, ще відому як окра, а також трюфельну картоплю Віталот. Це корисні овочі. В США окру лікарі радять споживати вагітним, а фіолетова картопля корисна для кровоносної системи, зору і навіть сповільнює старіння. Нині ж експериментуємо з вирощуванням мелотрії, ще відомої як cucamelon чи мексиканський огірок. Це ліана з мініатюрними плодами, як виноград за розміром, зовні схожі на кавун, а на смак як огірок, — розповів бізнесмен, додаючи що з нетерпінням чекає на новий урожай незвичних для українського ринку продуктів.
А восени на господарстві планують посадити перші саджанці спаржі, яка стає дедалі популярнішою як у світі, так і в Україні.
Наразі Ян та його команда працює лише з відкритим ґрунтом, однак для власної розсади планують побудувати теплицю, адже деякі культури потрібно висівати ще в березні. При цьому фермер зазначає, що сам не має агрономічної освіти, а в штаті з ними не має агронома, тому доводиться багато читати. Однак і від консультацій фахівців не відмовляються.
Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram