У Європейському Союзі в поточному сезоні прогнозують значне зниження виробництва картоплі через посуху і надмірно високі температури. Причому, якщо ще в червні в Єврокомісії прогнозували зменшення валового збору на 6%, то вже через місяць вони були змушені знизити ці прогнози до -12%. Однак експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА) впевнені, що така ситуація в Європі не вплине значною мірою на український ринок картоплі. Більш того, вони підкреслюють, що в цьому сезоні Україна буде значно складніше експортувати картоплю навіть в країни колишнього СРСР.



Як зазначає Тетяна Смирнова, головний аналітик УПОА, відповідно до чинної Директиви Єврокомісії ЄС № 2029/2006, яка регулює надходження на територію карантинних організмів, в Євросоюзі є певні правила імпорту картоплі. Отже, для того, щоб продавати цю продукцію в ЄС, Україні потрібно пройти низку процедур. За словами представників відповідних органів, наразі робиться все можливе, щоб зняти ці бар’єри, однак, навряд чи це вдасться в цьому році.

— Таким чином, географія експорту картоплі з України досить обмежена: основними покупцями виступали Білорусь, Молдова, Грузія та Азербайджан. Але в цьому сезоні потрапити на ринки навіть цих країн для української картоплі буде значно важче, адже з червня 2017 року в регіоні почали діяти нові карантинні норми по імпорту картоплі, які значно ускладнюють проходження фітосанітарного контролю. Зокрема, щоб експортувати картоплю в Євразійський економічний союз (ЄАЕС), українським виробникам спочатку необхідно створити ділянку, вільну від карантинних організмів, а це вимагає проходження низки процедур та перевірок, — коментує експерт і додає, що картопля відносно дешевий продукт, тому транспортна складова в ціні занадто висока.

З огляду на це експерти УПОА, радять українським виробникам звернути більше уваги на продукти переробки картоплі такі як заморожена картопля, картопля фрі, картопляні чіпси, крохмаль і т.д., які мають значно більш високий експортний потенціал.



Однак поки основна частка виробництва картоплі в Україні припадає на господарства населення, які не будуть вкладатися в переробку. У свою чергу більшість комерційних виробників або скорочують обсяги виробництва, або ж і зовсім йдуть з цього бізнесу. Згідно з оцінками експертів УПОА, в поточному році площі під картоплею в комерційних господарствах знизяться приблизно на 4%. Проте, це майже не позначиться на обсязі загальнонаціонального врожаю. Про це свідчать і ціни. Зараз українські фермери пропонують картопля оптом по 3-4 грн/кг ($ 0,11-0,14 за кг) в залежності від якості, що відповідає рівню цін на аналогічний період минулого року.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram