Експерт розповів чому українським фермерам не варто відмовлятися від кукурудзи

Сергій Резніченко, керівник з агрономії та технологій Corteva Agriscience в Україні
Редакція GrowHow.in.ua   2023-03-10
Українські фермери мають суттєві причини не відмовлятися від кукурудзи на користь сої, гречки чи інших культур. Так вважає керівник з агрономії та технологій Corteva Agriscience в Україні Сергій Резніченко.

Фахівець зазначив, що є ряд вагомих чинників щодо посіву кукурудзи, які можуть викликати занепокоєння у виробників, наприклад, подорожчання азотних добрив. Також й те, що частина тогорічних посівів цієї культури збирається тільки зараз.

Однак, на думку Сергія Резніченка, є значно суттєвіші причини не відмовлятися від кукурудзи. Перш за все — це високий рівень експертизи з її вирощування і, відповідно, можливість досягнути високої врожайності.

— Останні десятиліття кукурудза постійно була у сівозміні українських фермерів. Вони мають значний досвід, знають, коли та як проводити різні операції в полі, володіють відповідною технікою та налагодили агрономічні процеси. Тому важко відмовитися від кукурудзи на користь нових для конкретного фермера культур або навіть просто суттєво скоротити її посіви та збільшити посіви інших без зусиль та часто нових інвестицій, складних під час війни та складнощів з кредитами, — зазначив Сергій Резніченко.

Другою причиною є те, що потреба у кукурудзі постійно зростає. Відповідно може зрости й рентабельність її вирощування. Через блокування росією чорноморських портів експорт скоротився майже на 50%. Однак, якщо порівняти експорт кукурудзи за сезон 2021/2022 та 2022/2023, цифри будуть приблизно однаковими.

— Ми залишаємося з низькими або нульовими запасами, тож потреба у кукурудзі зростатиме в Україні та світі. Це одна з основних фуражних культур. Налагодити збут для нішевих культур — гречки, вівса тощо — набагато складніше і невідомо, чи вдасться взагалі, — прокоментував експерт.

Третім чинником на користь кукурудзи є зрозуміла логістика та інфраструктура. Сергій Резніченко зазначив, що основним конкурентом за поля з кукурудзою зараз називають сою. Однак з точки зору транспортування і логістики кукурудза вигідніша. До прикладу, вона легша, потребує менше енергії для досушування, в Україні більше наявної логістичної інфраструктури тощо. І, як доводить практика цього року, у разі термінової необхідності культура може зимувати в полях і, хоча із засторогами, може бути зібрана навесні.

— Важливим фактором є й те, що кукурудза більш універсальна з точки зору умов вирощування. Вона не настільки вимоглива до вологи як соя і не така примхлива до умов вирощування як певні нішеві культури. Крім того, на українському ринку є лінійки посухостійких гібридів, наприклад лінійка Optimum® AQUAmax® бренду Pioneer®, яка дозволяє отримувати хороші результати навіть за складних умов вирощування, — розповів Сергій Резніченко.

Перевагою вирощування кукурудзи є також доступність ЗЗР та кваліфікованої агрономічної підтримки. Значною проблемою у вирощуванні всіх не надто поширених культур є складнощі з доступом до якісних спеціалізованих ЗЗР. Особливо це актуалізувалося під час війни. Традиційна для українського поля кукурудза таких проблем не має.

— Більш того, наприклад, цього року Corteva пропонує українському ринку новий післясходовий гербіцид КордусТМ Флекс, який контролює широкий спектр бур‘янів та безпечний для культури у пізніші фази внесення. А фахівці компанії постійно готові надати всю необхідну консультацію зручним для фермера способом, — зауважив фахівець.

Як повідомила GrowHow пресслужба Corteva, цього року також триватиме проєкт «Агропоради від Corteva» на Youtube-каналі компанії. У коротких відеороликах експерти компанії надаватимуть рекомендації щодо особливостей вирощування та захисту основних культур, у тому числі кукурудзи.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram