На початку другої декади липня спостерігалося незначне зниження температури повітря. Зараз похолодання змінилося на більш теплу та сонячну погоду, але з коливаннями нічних та денних температур повітря. Така ситуація у деяких регіонах нашої країни зумовила відстрочку зі жнивами, як наслідок, можливе суттєве зниження врожайності. Про це йдеться у аналітичному звіті НААН.

— Збирання пшениці озимої повинно розпочинатися після закінчення надходження пластичних речовин у зерно, за його вологості 16‒17%. Не треба чекати поки вона знизиться до 14 %, бо у період жнив вона за добу зменшується на 2‒3 %, а у жарку суху погоду і більше, — зазначають науковці.

NB: За даними Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН збирання зерна пшениці озимої через 10‒12 доби після повної стиглості призводило до зниження врожаю на 2,8‒3,1 ц/га, погіршення якості зерна: склоподібності 10‒11 %, натури зерна 21‒22 г/л, білка 0,5‒1,0 %, клейковини на 1,4‒2,2 %.

Щодо жита озимого, то для нього нормальним строком збирання є «кінець воскової» «початок повної стиглості». Зібране раніше цього строку жито дає щупле зерно, а при запізненні зі збиранням воно перестоює на корені, відбуваються втрати через осипання зерна, обламування колосків та активізацію фізіологічних процесів (проростання на корені) при вологій погоді. Тому жито, яке вирощується на хлібопекарські цілі, необхідно збирати у дуже стислі строки (3‒4 дні) за вологості зерна 14‒15 %, щоб отримати добру якість, зокрема, число падіння.

NB: Необхідно пам’ятати, що жито є дуже чутливою культурою до змін погодних умов.

Загальні умови збирання пшениці ярої такі ж, як і озимої. Проте, процес природного сушіння врожаю пшениці ярої у полі обмежений коротшим, ніж для озимих, проміжком часу, тому, строки мають бути максимально стислими – 5‒7 діб від кінця «воскової стиглості».

При збиранні ячменю ярого необхідно врахувати, що ця культура від перестою на корені втрачає цілі колоски, що призводить до значного недобору зерна, тому, вимагає дуже стислих строків збирання. Вони залежать від його призначення: кормовий – у кінці «воскової стиглості», пивоварний – у «повній стиглості».

Овес достигає нерівномірно, починаючи з верхніх колосків волоті. При запізненні зі збиранням цієї культури втрачається, насамперед, найбільш крупне зерно. Основною ознакою для збирання вівса можна вважати перехід зерна верхніх колосків до «повної стиглості», зазначають науковці.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram