25% українського солодкого перцю минулого року виростили фермери Херсонщини. Область займає провідне місце у виробництві овочів, зокрема і перцю. Через окупацію цьогоріч можлива певна нестача солодкого перцю в торгівельних точках України. Про це повідомила аналітикиня УКАБ Світлана Литвин.

На важливості Херсонської області в овочівництві України наголошували вже не одноразово. На неї припадає 23% виробництва перцю домогосподарствами та 58% промисловими підприємствами та фермерськими господарствами.

Нестача солодкого перцю може виникнути у тих торгових точках, куди він надходить саме з промислових та фермерських господарств.

NB: Як і для всієї галузі овочівництва, для виробництва перцю характерна висока частка домогосподарств в загальній структурі виробництва – 93% від загального обсягу виробництва.

Фахівчиня вважає, що є два шляхи перекриття тимчасової відсутності надходження солодкого перцю з Херсонської області:

  • Збільшення обсягів виробництва на територіях під контролем України. Аграрії завжди тримають “руку на пульсі подій” і намагаються адаптувати своє виробництво під потреби ринку. Тому варто очікувати збільшення насаджень перцю в інших областях України.
  • Збільшення імпортних поставок перцю. Україна завжди додатково імпортувала солодкий перець. В 2021 році в Україну було імпортовано 19,3 тис. т, що становить 18% промислового виробництва перцю в Україні. Основними постачальниками були Туреччина (64% імпортованого обсягу), Нідерланди (14%) та Іспанія (10%). Швидше за все буде потреба збільшити імпортні поставки.

Читайте також: Окупанти за безцінь скуповують ранню картоплю з Херсонщини

Водночас аналітики зазначили, що ці можливі тимчасові труднощі з забезпеченням українців солодким перцем ніяк не вплинуть на загальну продовольчу безпеку нашої країни, і з часом ринок адаптується до нових реалій та викликів.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram