Ринкові ціни на гречку уже доволі тривалий час мають тенденцію до зниження. Впродовж 2017 року у роздрібній мережі гречана крупа подешевшала на 25% — з 30,5 грн у січні до 22,95 грн за 1 кг у грудні, а станом на січень 2018 року середня роздрібна ціна по Україні продовжувала знижуватись і складала 22,53 грн за 1 кг.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, аналогічні тенденції спостерігаються по всьому ціновому ланцюгу. Оптово-відпускні ціни на гречану крупу впродовж 2017 року знизилися на третину (33%), а середня ціна на неї станом на січень 2018 року становила 18,62 грн за 1 кг. Найбільше ціни впали в первинній ланці цінового ланцюга — у ціновій динаміці закупівельних цін на зерно гречки. Рівень цих цін у 2017 році знизився на 45%. Станом на січень 2018 року закупівельні ціни на гречку складали в середньому 9,52 грн за 1 кг.

— В Україні зростання валового збору гречки спостерігається впродовж останніх трьох років. Сприятлива кон’юнктура на ринку гречаної крупи спонукала сільгосптоваровиробників збільшити площі посіву під гречкою і повністю задовольнити внутрішній попит на цю крупу, який складає 170-180 тис. т на рік, — зазначила завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Боднар.

На її думку, вагому роль при формуванні пропозиції та цінової ситуації на ринку гречаної крупи у 2017 році зіграв і імпорт гречки. Впродовж 2017 року в Україну було поставлено 15,9 тис. т, що у 3,4 разу більше аніж у 2016 році. Тоді 80% гречки завозилося з Росії. А от у січні 2018 року левова частка цієї продукції — 72% — імпортувалася з Казахстану, звідки  за місяць було завезено 742 т гречки.

NB: Зазначимо, що вартість 1 т імпорту гречки у середньому за 2017 рік становила 301 дол. США, тобто 8006 грн/т. Натомість закупівельна ж ціна вітчизняної гречки на внутрішньому ринку складала торік в середньому близько 13-14 грн за 1 кг. Таким чином, імпортна продукція становить серйозну конкуренцію вітчизняним товаровиробникам та формує цінову кон’юнктуру внутрішнього ринку.

Нарощення обсягів виробництва гречки призвело до збільшення пропозиції на внутрішньому ринку, а це разом з імпортними поставками зумовило зниження внутрішніх цін на гречану крупу.