Новий тренд у грибництві — вирощування ерінгів — м’ясистих грибів чимось схожих на печериці. Специфіка вирощування ерінгів суттєво відрізняється від виробництва печериць чи глив, адже потребує стерильності технології вирощування, але й прибутковість інша, бо коштують ерінги у супермаркетах більш ніж 60 грн за 400 грамів.

Єдиний промисловий виробник ерінгів в Україні та власник компанії ПП «Естетік Фудс» Кирило Вєтряков розповідає, що вирішив вирощувати саме ці гриби доволі випадково — замислився над виробництвом глив, а натрапив на фото ерінгів — «подивився, що ніхто в Україні не виробляє, вирішив спробувати». Зараз його продукцію розповсюджує мережа великих супермаркетів і дрібні продавці.



Технологій вирощування ерінгів в Інтернеті практично немає, а на момент, коли Кирило стартував, її було ще менше. Спершу бізнесмен планував налагодити виробництво за типом шампіньйонного комплексу — працювати на привізному компості, або міцелії. Згодом чоловік замовив від двох постачальників в Україні зерно, нібито заражене міцелієм Ерінг. З одних зерен не виросло нічого, а з інших — проросли гливи, тому Кирило врешті вирішив поїхати вчитись у Китай.

NB: Специфіка вирощування ерінгів вельми відрізняється від виробництва, як печериць, так і гливи. Основна відмінність — стерильність технології вирощування. Субстрат стерилізують в автоклаві, а щоб помістити в стерилізований субстрат міцелій, задіють двох чоловік. Працюють вони в лабораторії, одягнені в спеціальні продезінфіковані костюми: під потоком очищеного повітря, один з них відгвинчує кришку на мішку з субстратом, інший вводить заражений міцелієм носій — і перший закручує.

Зараз підприємство Кирила Вєтрова охоплює повний цикл виробництва Ерінг: від виробництва міцелію в пробірці до упакованого гриба. Міцелій тут також роблять самостійно, для чого обладнана лабораторія. Підприємець розповідає, що вирощувати Ерінг доцільно тільки якщо готовий орієнтуватися на повний цикл виробництва.

— Спочатку набиваємо блоки, потім поміщаємо в автоклав для стерилізації. Коли остигають — заражаємо міцелієм, відправляємо на місяць в інкубатор. Потім в камеру, де вже розвиваються плодові тіла. Якщо мішок субстрату 1,1 кілограм — хороший вихід 450 грам. Буває і 300, — коротко описує він процес вирощування.

Бізнесмен зазначає, що наступного року планує збільшити обсяг виробництва до тонни в день. Зараз купує і встановлює обладнання для механізації, облаштовує камери. Каже, що пропозиція в його випадку не може перевищити попит. Справжній обсяг підприємства покриває близько 20% того, що може продати кожна з мереж, з огляду на невисоку ціну, по якій продають Ерінг в супермаркетах.

Підприємство працює здебільшого на Київ та Дніпро, а також продає гриби декільком ресторанам.

За матеріалами Національного грибного агентства