12 квітня 2019 року бельгійському інституту VIB було надано дозвіл ЄС на польові випробування рослин кукурудзи, які містять невеликі спадкові зміни, викликані застосуванням технології редагування генів CRISPR. Отримання цього дозволу дозволяє VIB продовжувати польові досліди, які вже розпочаті в 2017 році, повідомляє news.agropages.com.

Постанова Європейського Суду (ECJ) з липня 2018 року про адміністрацію генно-відредагованих культур стало причиною запиту бельгійського уряду про те, що для продовження експериментів з технологією CRISPR потрібно отримати дозвіл.

Європейський суд в липні минулого року ухвалив, що невеликі спадкові зміни (так звані мутації), викликані за допомогою CRISPR, не звільняються від законодавства з регулювання ГМО, навіть якщо мова йде про ті ж самі мутації, що викликаються іонізуючим випромінюванням або хімічними речовинами.

Проте, існує науковий консенсус щодо того, що CRISPR дозволяє виробляти бажані модифікації сільськогосподарських культур набагато ефективнішим і хірургічно точним способом.

Метод CRISPR може допомогти в створенні культур для досягнення важливих цілей в області сталого розвитку АПК, таких як зниження впливу сільського господарства на навколишнє середовище, підвищення стійкості рослин до кліматичних стресів, поліпшення поживності харчових культур і захист біорізноманіття.

У багатьох випадках це включає введення невеликих спадкових змін – мутацій – які можуть виникати спонтанно в природі або за допомогою традиційних методів розмноження. У цих випадках модифіковані CRISPR-культури не відрізняються від своїх традиційних аналогів.

Інститут VIB радий до отриманого дозволу, але шкодує про те, що до мутантів CRISPR з юридичної точки зору ставляться інакше, ніж до традиційних селекційним мутантів, для яких дозволи не потрібно.

Дірк Інзе, науковий директор Центру біології систем рослин інституту, сказав:

— У всьому світі існує одностайна думка, що модифіковані CRISPR-культури так само безпечні, як і традиційно генеровані мутанти.

У рослинах кукурудзи пробні мутації індукуються в генах, що беруть участь у відновленні ушкоджень ДНК від впливів навколишнього середовища (висока температура, ультрафіолетове випромінювання, посуха).

Завдяки цій зміні рослини можуть використовуватися в якості біосенсора для швидкої сигналізації про наслідки стресу навколишнього середовища на рівні ДНК.

Наукові польові випробування зосереджені на фундаментальних дослідженнях наслідків все більш ускладнюються умов вирощування рослин через зміни клімату. Ці рослини не призначені для подальшого розвитку і ніколи не увійдуть в ринок і не потраплять в харчовий ланцюжок.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram