Впродовж останніх років, коли глобальне потепління проявилося на повну, врожаї сої на богарі почали розчаровувати аграріїв. Так, минулого року більш ніж у половині областей вони не дотягнули й до 2 т/га. Відтак, цього року агровиробники почали повертатись до гороху.

За даними Мінагрополітики, в 2017 році ним засіяли 414 тис. га, а минулого року — рекордні за часи Незалежності 423 тис. га. При цьому найбільші площі під горохом зосереджені в південних областях, окрім Херсонщини, де поширення зрошуваних систем дає змогу вирощувати стабільні врожаї сої. Перше ж місце за валовим збором гороху займає Запорізька область. Про це повідомляє agroreview.com.

— Колись в Україні засівали горохом 1,7 млн га, — розповідає академік НААН України Микола Роїк. Це була основна кормова бобова культура, яка є найкращим попередником для озимої пшениці. — Ця культура рано звільняє поле, накопичує багато азоту в бульбочкових бактеріях, але встигає використати лише порівняно небагато цього поживного елементу. А позаяк 60% врожайності забезпечує сівозміна, Україні потрібно переглянути структуру площ на користь бобових і, зокрема, гороху, — зазначає науковець.

І якщо в степовій зоні збирають більш-менш стабільні врожаї гороху (21–24 ц/га), то в північній смузі і на Заході ця культура формує значно вищі врожаї.

— Сучасні сорти, придатні для прямого комбайнування, стійкі до вилягання, одночасно достигають і дають мінімум 4, а нерідко й 5 т/га, — зазначив Микола Мілієнко, директор СТОВ «Перемога» (Фастівський р-н Київської обл.), котре спеціалізується на насінництві, в першу чергу — гороху. При цьому він рекомендує саме українські сорти.

Найпоширенішим є сорт Оплот селекції Інституту рослинництва ім. Юр’єва: на нього припадає більше 30% усіх площ під горохом в Україні. За хороших умов та агротехніки він дає урожайність на рівні 4,2–5 т/га. Оптимальним попередником для гороху, як показала практика, виступають зернові — колосові або кукурудза.

NB: Урожайність гороху сильно залежить від термінів сівби. Як відзначають деякі фахівці, спізнення з сівбою на 10 днів «краде» у господаря 1 т/га врожайності, на 20 днів — 2 т/га.

Сіють горох зазвичай рано навесні. Однак останнім часом усе більше площ відводиться під озимий горох.  Важливою перевагою озимого гороху є те, що він рано звільняє поле. Так, минулого року збирання озимого гороху на Півдні почалося ще в середині червня. Разом з тим при вирощуванні озимого гороху виникають ризики перезимівлі.

Далі досвідчені виробники гороху радять велику увагу приділити захисту. Можна посіяти непротруєне насіння. Однак Микола Мілієнко настійно радить протруювати посівний матеріал через нестабільність зволоження в період вегетації, навіть у північних областях. Також, на його думку, обов’язковим елементом технології вирощування гороху мають бути стимулятори росту, щоб забезпечити культурі добрий старт, щоб вона якомога швидше зійшла.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram