На ФГ «Шафран Любимівський», що на Херсонщині, цього року висаджено один гектар спаржі. Та господарство планує поступово збільшити площі до 10-12 га, кожного року висаджуючи по 1-2 га. Про це інтернет-виданню «Агро Юг» розповів співвласник господасртва Олег Демченко.

Всього господарство вирощує три сорти спаржі.

— У нас є зелена та фіолетова спаржа. Білу ми можемо виростити, але не вирощуємо. Сорт, який йде на білу спаржу, ми його просто перетворюємо в зелену, бо технологія вирощування білою спаржі трохи складніша — там треба нагортати бугорки землі, а зараз ми до цього не готові, — розказує Демченко

Сезон збирання аспарагусу 2019 року вже закінчено, всього він триває близько 2-2,5 місяців. Демченко зазначає, що цьогоріч урожайність була меншою минулого року, на це вплинули погодні умови.

Наразі господарство реалізовує свою спражу сусідньому господарству, яке продає його під своєю торгової маркою «Гурмець з Любимівки». Але згодом планує випускати продукт під власним брендом.

— Поки що ми працюємо під прапором «Гурмець з Любимівки». За те, що вони упакують, відвезуть і продадуть нашу спаржу ми віддаємо їм 50% прибутку. Але ми вже працюємо на своїм брендом. Ми вже його розробили і згодом, я думаю, ви побачите на прилавках ще торгову марку, яка буде називатись «Спаржа Любимівська», — ділиться планами фермер.

Але для цього господарство хоче спершу розширити площі під культурою та напрацювати ринки збуту.

Уся спаржа у «Шафран Любимівський» закладена на крапельному підземному зрошені, яке розраховано на 8 років. У господарстві вже закладено саджанці спаржі для розширення площі під урожай наступного року.

— До 10-12 га ми хочемо збільшити площі під спаржею. Але це буде поступово. Я думаю, що будемо розширяти по 1-2 га за рік,  додає Демченко.


Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram