Світові тренди агроінновацій часто здаються нам дуже далекими та недосяжними, але «рано чи пізно український аграрний сектор адаптує їх. Причому зможе скористатися перевагою late adopters: застосовувати вже налаштовану, ефективно працюючу систему, не проходячи весь шлях еволюції», стверджує Юлія Порошенко, засновниця організації колективного імпакт Agrohub у блозі для nv.ua. Отже, пропонуємо вам найцікавіші з них.
Агротехнології стають частиною цілісної цифрової виробничої системи
Маючи значний банк технологій, агровиробництво у наступному році перейде до їх інтеграції. Тобто технології, які наразі перебувають на стадіїї старт-аптів, будуть інтегруватись до чинних ІТ-систем. У цьому напрямі лідерами стали компанії Hortau і CropX, які розробляють інтегровані бездротові мережі, до яких підключається техніка.
Поширення IT-систем збору, зберігання, обробки і видачі інформації створить базу для широкомасштабного застосування Big Data і AI в агросекторі.
У мегаполісах запрацюють вертикальні ферми
Розпочате не так давно в Японії вирощування зелені, овочів у фертикальних фермах. Вже у 2018 році стане загальносвітовим трендом. По-перше, вирощувати більше на меншій площі — це загальносвітовий тренд, а по-друге, змінюються звички міського населення — чимало міських жителів хочуть споживати овочі вирощені власними руками.
До речі, стартап Plenty із Сан-Франциско вирощує в 350 разів більше продукції, ніж зазвичай на аналогічній площі, при зниженому споживанні води, можна виростити. «Чи може капуста радувати вас?», — запитує Plenty на головній сторінці свого сайту.
Transparency 2.0 стосовно продуктів харчування
Нині споживачі не просто купують продукти, вони хочуть знати більше про походження їжі, її властивості. Відтак, сьогодні агровиробникам варто розповідати про себе історії: локальне маркування продукції, розповіді про те, хто де і як її вирощує.
«Персоналізація» ділянок землі
Одна земельна ділянка може чудово пасувати для вирощування певної культури, натомість набагато гірше — для іншої. Це можна визначити завдяки технологіям, зокрема, різноманітним лабораторним аналізам. Це дозволяє отримати максимальну користь з кожної конкретної земельної ділянки. Йдеться про технології точного землеробства — аналіз ґрунтів, збільшення врожайності, економія добрив і засобів захисту, спостереження за полем в режимі реального часу. Але персоналізація ділянок, за нашою оцінкою, це — інновація найближчого часу.
Альтернативні джерела їжі — дешевшають
Ще три роки тому бургер з альтернативного білка коштував близько тисячі доларів, вже цього року його вартість становить 11 доларів. Ця тенденція буде прогресувати і далі. Відтак, фермерам треба постійно цікавитись новітніми світовими агроінноваціями, аби бути у тренді.
— Можливо, майбутній фермер — це науковець, який більшість свого часу проводить у лабораторіях, де схрещує культури. Все більше сільськогосподарської праці автоматизується, все більше цифрових технологій працює на підвищення продуктивності агробізнесу. Змінюється сама професія, — зазначила Юлія Порошенко.