Вчені розробляють нове добриво з відходів кисломолочних бактерій

Дослідники з Університету Каттоліки в П’яченці (Італія) розробили нове добриво з відходів виробництва кисломолочних бактерій. Про це повідомив портал phys.org.

Кисломолочні бактерії — це група мікроорганізмів, здатних ферментувати різні субстрати. Таким чином вони створюють численні продукти, цікаві для сільськогосподарського та промислового секторів.

— Кисломолочні актерії широко використовують у харчових продуктах і нутрицевтиках, — зазначив координатор дослідження, професор харчової мікробіології П’єр Сандро Коккончеллі. — Зазвичай для цього їх очищують спеціальними установками, після чого тільки в Італії виникає кілька тисяч тонн відходів.

Дослідники використали ці відходи у виробництві добрив і біостимуляторів у сільському господарстві. Випробування зосередили на тепличному вирощуванні томатів і салату. Отримані результати показали, що завдяки відходам з кисломолочних бактерій можна зменшити кількість хімічних азотних добрив на 30%, не зменшуючи при цьому виробництво. Також новітні препарати покращили деякі фізіологічні характеристики рослин.

Науковці також підрахували, що такий підхід може на 40% зменшити викиди парникових газів, пов’язаних з виробництвом хімічних добрив.

— Розширені хімічні, мікробіологічні та екотоксикологічні аналізи виключили будь-який негативний вплив на навколишнє середовище та ґрунт. Водночас вони показали позитивний вплив мікроорганізмів на ріст та захист рослин, — пояснив співавтор дослідження, професор Едоардо Пуглісі.

Науковці додали, що їхнє дослідження актуальне у контексті європейської стратегії «Farm to Fork» («Від ферми до виделки»). Вона передбачає скорочення до 2030 р. використання добрив на 20%, використання хімічних пестицидів на 50% та втрат поживних речовин з ґрунту на 50%. Зазначили також, що геополітична ситуація і особливо війна в Україні різко підняли ціни на сировину для хімічних добрив. Тому розширення використання промислових відходів сьогодні має велике значення.

Перевагою використання нового добрива назвали те, що воно одночасно живить рослину, ґрунтові бактерії та збагачує рівень гуміфікації ґрунту. Дослідники вважають, що таке добриво є екологічним у найширшому значенні, воно здатне стимулювати всю систему, а не лише один організм.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram