Якість української пшениці у 2019 році значно зросла. Про це заявив менеджер із технічних та презентаційних питань компанії «СЖС Україна» Олег Оніщенко в інтерв’ю Інформаційно-аналітичному агентству «АПК-Інформ».

— Аналіз якості врожаю пшениці за останні 16 років показує, що середній вміст білку в пшениці врожаю-2019 входить до п’ятірки найвищих показників за цей період, а вміст клейковини (механічна відмивка) — до трійки. Згідно зі статистичними даними ІП «СЖС Україна», вміст білку в українській пшениці в середньому зріс з 11,9% (урожай 2018 р.) до 12,58% (урожай 2019 р.), а вміст клейковини (механічне відмивання Глютоматик) — з 22,1% до 26,1%, хоча в останні роки співвідношення вмісту білку та клейковини корелювало зовсім інакше, — сказав Оніщенко.



За його словами, в минулому торговому сезоні, 2018-2019 роках, вміст білку не зовсім відповідав очікуваному значенню параметра масової частки сирої клейковини (механічна відмивка).

Наприклад, відправляючи суднову партію пшениці з середнім вмістом білку 11,5% і чекаючи на показник клейковини (механічна відмивка) приблизно на рівні 23% (найчастіше реальний вміст клейковини був нижчим від 23%), доводилося більш ретельно контролювати відповідність даного параметра контрактним вимогам за підготовки експортної партії.

— Щодо зерна пшениці врожаю 2019 р., ситуація кардинально змінилася. На нашу думку, підвищення показників вмісту білку сталося внаслідок застосування у технології вирощування зерна азотних добрив, а саме — карбаміду у фазу наливу зерна, а також застосування більш сучасних (цінних) сортів зерна при сівбі культури та за рахунок перерозподілу запасних речовин у малому зерні в бік більш важливої складової — білку, що характерно за несприятливих погодних умов вирощування, — пояснив експерт.

Зазначимо, з початку поточного маркетингового року Україна відправила на експорт вже понад 34,2 млн тонн зерна.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram