У червні введено в дію новий стандарт ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови». Одночасно скасовується стандарт ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (наказ ДП «УкрНДНЦ» № 133). Ця новина не оминула і нашу увагу. Однак, що цікаво, стандарт введено, норми вступили у силу, але, на жаль, ще мало хто цілком розуміє як він буде працювати.  Відзначимо, стандарт є обов’язковим. Тож, пропонуємо вам ознайомитись з його основними змінами та положеннями і працювати за новими нормативами, аби потім уникнути усіх проблем з контролем.

Нагадаємо, що до сьогодні у нас уже було розроблено п’ять стандартів ДСТУ на зерно пшениці. Останній із них ДСТУ 3768:2010 року вже вичерпав себе. При гармонізації умов з європейським законодавством Україні потрібно було змінити стандарт і внести у нього певні корективи, говорять фахівці.

— При розробці нового стандарту на пшеницю ми намагались знайти компроміс та врахувати інтереси усіх учасників зернового ринку. Сьогодні наша мета — роз’яснити суб’єктам господарювання, як правильно та якомога простіше адаптуватися до нових правил, а також надати їм конкретні рекомендації з класифікації партій пшениці урожаю попередніх років, які на даний час зберігаються, але будуть відвантажуватися в 2019/2020 МР, — прокоментувала заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

Які ж передумови оновлення стандарту ДСТУ 3768:20XX «Пшениця. Технічні умови»:

  • Імплементація міжнародних угод, шлях до євроінтеграції;
  • Оптимізація системи заготівлі та розміщення партій зерна;
  • Збільшення об’ємів експортування зерна;
  • Удосконалення вхідного контролю якості зерна;
  • Упровадження методів, гармонізованих з міжнародними та європейськими правилами;
  • Посилення вимог до продовольчої безпеки і охорони довкілля;
  • Перехід на чинні регламенти, інструкції, нормативи згідно чинного законодавства.

Ініціювали розробку та оновлення ДСТУ такі суб’єкти ринку: Українська Зернова Асоціація, ВГО «Українська Аграрна Конфедерація», ГС «Аграрний Союз України», ТОВ «НІБУЛОН», ГС «Борошномели України», Всеукраїнська асоціація пекарів, Об’єднання «УКХЛІБПРОМ», Європейська Бізнес Асоціація та Американська Торгівельна Палата в Україні та ін.

Метою стандарту є оптимізація та удосконалення нормативної бази у сферах виробництва, заготівлі, зберігання, переробки, торгівлі та визначення якості зерна пшениці м’якої та твердої на продовольчі і непродовольчі потреби відповідно до структури її вирощування в Україні.

Основні зміни у нормуванні за ДСТУ 3768:2019 «Пшениця. Технічні умови»

  • Скорочення кількості класів на зерно пшениці м’якої.
  • Підвищення показників якості зерна (натура, число падіння, вміст шкідливої домішки, фузаріозних зерен).
  • Нормування некласоутворюючих показників — вмісту зерен пошкоджених клоном-черепашкою, сили борошна.
  • Впровадження нової методики визначення сажкових зерен методом мікроскопії.
  • Надано посилання на чинні нормативи, правила, нові стандарти групи ДСТУ, ISO, та EN.
Показники ДСТУ, рік Характеристика і норми для м’якої пшениці за класами
1 2 3 4
Натура, г/л, не менше ДСТУ 3768:2010 

 ДСТУ 3768:2019

760

775

740

750

730

 730

Не обмежено    Не обмежено
Склоподібність, %, не менше ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 50 

50

40

40

Не обмежено

Не обмежено

Не обмежено   Не обмежено
Вологість %, не більше ніж ДСТУ 3768:2019 14,0 14,0 14,0 14,0
Зернова домішка %, не більше ніж зокрема: ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 5,0

 5,0

8,0

 8,0

8,0 

8,0

15,0

    15,0

биті зерна ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 5,0

 5,0

5,0

5,0

5,0

5,0

у межах зернової домішки      у межах зернової домішки
зерна злакових культур ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 4,0

3,0

4,0

4,0

4,0

4,0

у межах зернової домішки       у межах зернової домішки
пророслі зерна ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 2,0

2,0

3,0

3,0

3,0

3,0

у межах зернової домішки   

 у межах зернової домішки

 

 

Показники ДСТУ, рік Характеристика і норми для мякої пшениці за класами
1 2 3 4
Сміттєва домішка, %, не більше ніж ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 1,0

1,0

2,0

2,0

2,0

2,0

5,0

3,0

зокрема: мінеральна домішка ДСТУ 3768:2010

ДСТУ 3768:2019

0,3 

0,3

0,5

 0,5

0,5

 0,5

1,0

1,0

у мінеральній зокрема:

галька, шлак, руда

ДСТУ 3768:2019 0,15

 0,15

0,15

0,15

0,2

 0,15

1,0

0,15

зіпсовані зерна ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 0,3

0,3

0,3

 0,5

0,5

0,5

1,0 

1,0

зокрема:

Фузаріозні зерна

ДСТУ 3768:2010  ДСТУ 3768:2019 у межах зіпсованих зерен 

0,3

у межах зіпсованих зерен

 0,3

у межах зіпсованих зерен

 0,5

у межах зіпсованих зерен 

1,0

шкідлива домішка ДСТУ 3768:2010  ДСТУ 3768:2019 0,2

 0,1

0,2 

 0,1

0,2 

0,2

0,5

 0,2

зокрема: сажки, ріжки (разом) ДСТУ 3768:2010

 ДСТУ 3768:2019

0,05

 0,05

0,05

 0,05

0,05

 0,05

0,1

 0,1 (0,05 сажка, 0,05 ріжки)

 

 

Показники ДСТУ, рік Характеристика і норми для мякої пшениці за класами
1 2 3 4
триходесма сива ДСТУ 3768:2010  ДСТУ 3768:2019 Не дозволено
кукіль ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 У межах шкідливої домішки
кожен з видів іншого токсичного насіння ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 0,05

0,05

0,05

0,05

0,05

0,05

0,1

0,05

Сажкове зерно, %, 

не більше ніж

ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 5,0 

8,0

5,0 

8,0

8,0 

8,0

10,0 

10,0

Масова частка білка, у перерахунку на суху речовину, %, не менше ніж ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 14,0 

 14,0

12,5

12,5

11,0 

11,0

Не обмежено
Масова частка сирої клейковини, %, не менше ніж ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 28,0 

 28,0

23,0 

 23,0

18,0

  18,0

Не обмежено
Якість клейковини: одиниць прикладу ВДК ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 45-100

45-100

45-100

45-100

20-100

45-100

Не обмежено
Число падіння, с, не менше ніж ДСТУ 3768:2010    ДСТУ 3768:2019 220

220

180

220

150

180

Не обмежено

(* за інформацією доповіді доктора с/г наук, завідувача лабораторією методів збереження та стандартизації зерна ДУ Інститут зернових культур НААН України М.Я. Кирпи).

NB: Для не класоутворюючих показників зерна пшениці м’якої рекомендуються значення:
– Пошкодження зерна клопом-черепашкою, не більше ніж: 1%
– Для зерна 1-го класу; 2% — для 2-го класу; 2% — для 3-го класу; не обмежено — для 4-го класу.
– Сила борошна в одиницях альвеографа, не менше ніж: 220 — для зерна 1-го класу; 160 — для зерна 2-го класу; 130 — для зерна 3-го класу; не обмежено — для 4-го класу.

Чинність стандартів, на які є посилання у цьому стандарті, перевіряють з офіційними виданнями національного органу стандартизації — каталогом національних нормативних документів і щомісячними інформаційними показчиками національних стандартів.

NB: Якщо стандарт, на який є посилання, замінено новим або до нього внесено зміни, треба застосовувати новий стандарт, охоплюючи всі внесені зміни до нього.

Обладнання, яке вам знадобиться на підприємстві для проведення мікологічної експертизи з визначення спорт сажки: 

(зазначимо, що раніше це дослідження проводилось у лабораторіях, як кажуть, візуально, «на око» без мікологічної експертизи).

  • Ваги лабораторні 2-го класу точності.
  • Мікроскоп типу МБС із збільшенням в 100-150 разів.
  • Лічильник насіння.
  • Дистилятор водний.
  • Центрифуга (1000-3000 об/хв).
  • Таймер.
  • Камера Горяєва з покривним склом.
  • Мірний циліндр на 10 куб см.
  • Центрифужні пробірки, штатив для пробірок.
  • Дільник.
Довідка

Сажкове зерно

Зерно, у якого забруднена борідка, або частини поверхні спорами сажки, що визначають спочатку візуально, а в разі потреби підтверджують мікологічною експертизою. Результати мікологічної експертизи є остаточними, щодо визначення класу зерна пшениці. За наявності спор сажкових грибів (усіх видів сумарно) кількістю не більше 100 шт. на одну зернину, зерно залишається у відповідному класі. При кількості понад 100 шт. пшеницю визначають як «нестандартна».


Нормування умісту шкідливих речовин у зерні пшениці

Залишкові кількості пестицидів у зерні пшениці не мають перевищувати норм, передбачених ДГПІН №368 та ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000.

Уміст радіонуклідів у зерні пшениці не повинен перевищувати рівнів, установлених ДГН 6.6.1.1-130.

Уміст шкідливих речовин у зерні пшениці не повинен перевищувати максимально допустимих рівнів, передбачених ДГПіН №368.

Нормування стану зерна пшениці мякої та твердої

Зерно твердої та м’якої пшениці всіх класів має бути в здоровому стані, не зіпріле та без теплового пошкодження; мати властивий здоровому зерну запах (без затхлого, солодового, пліснявого, гнильного, полинного, сажкового, запаху нафтопродуктів тощо); мати властивий зерну колір; не дозволено зараження пшениці шкідниками зерна.

Вимоги до розміщення та зберігання

Пшеницю розміщують та зберігають у чистих, сухих, без сторонніх запахів, не заражених шкідниками зерна зерносховищами відповідно до вимог санітарних правил, затверджених у встановленому порядку, й умов зберігання, у наведених ДСТУ ISO6322-1, ДСТУ ISO6322-2, ДСТУ ISO6322-3.

Рекомендації

Мінагрополітики та Держпродспоживслужба рекомендують суб’єктам господарювання, які здійснюють приймання, зберігання, переробку, відвантаження зерна пшениці урожаю минулих років, які на даний час зберігаються, але будуть відвантажуватися в 2019/2020 МР, до початку заготівлі зерна урожаю 2019 року всі партії зерна урожаю попередніх років повинні бути переважені (проінвентаризовані), а результати оформлені актами зачистки. Не рекомендується об’єднання особових рахунків зерна нового й старого врожаїв, які не були переважені (проінвентаризовані).

При цьому допускається об`єднання партій зерна врожаю попередніх років, однорідних за якісними показниками (станом вологості та засміченості, іншими класоутворюючими показниками якості), крім зерна, закладеного в державний резерв.

Разом з цим, не підлягають об’єднанню партії «здорового» зерна врожаю поточного року із зерном врожаю попередніх років, що піддавалося фумігації або самозігріванню.

Довідково:

Новий стандарт можна придбати у Національному органі стандартизації ДП «УкрНДНЦ» (м. Київ) та регіональних відділеннях центрів метрології і стандартизації. Нагадуємо, що стандарт повинен мати голограму, який підтверджує його чинність і дозвіл до застосування.

Додаткову інформацію можна отримати в ДУ Інститут зернових культур НААН України.

E-mail: tk170@ukr.net, www.institut-zerna.com

Підготувала Ірина Прохорчук


Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram