Науковці вивчатимуть ДНК стародавньої пшениці, щоб використати її гени для сучасних сортів

Лондонський музей природознавства працюватиме над розкриттям генетичних секретів пшениці. Проєкт передбачає дослідження стародавніх зразків пшениці, які можна відновити у сучасні, стійкіші до зміни клімату сорти. Про це повідомив Food Ingredients 1st.

Ініціатива під назвою «Пшениця крізь віки» спрямована на використання історичних колекцій для виявлення генів, які можуть допомогти захистити пшеницю від зміни клімату. В його рамках вивчатимуть зміни геному пшениці з часом, щоб у подальшому зосередитись на майбутніх продуктах харчування.

За оцінками ФАО, до 2050 року людству потрібно буде виробляти на 60% більше продовольства. Це передбачає застосування іншого підходу до сільського господарства та глобальних продовольчих систем. Якщо ж с/г практика залишиться незмінною, то врожайність культур зменшиться, а природні ресурси зазнаватимуть значних збитків.

— Вирощування сільськогосподарських культур у світі з часом поліпшилось, адже ми змінили спосіб роботи. Однак вибіркове розведення призвело до втрати генетичного різноманіття, — пояснив доктор Метт Кларк, дослідник музею, який вивчає генетику та стійкість різних сортів пшениці. — Сьогодні посіви пшениці генетично схожі між собою. Це знижує їх адаптивні властивості та стійкість до нових захворювань.

Колекція Лондонського музею природознавства складається з близько 8000 рослин групи Triticeaea. Сюди входять пшениця, ячмінь, жито та дикорослі родичі сільськогосподарських культур. Деяким екземплярам понад 300 років, тобто вони походять з періоду, що передував сучасній сільськогосподарській практиці, яка змінила геном пшениці. Саме у давніх зразках вчені шукатимуть гени, з допомогою яких можна вирішити сучасні проблеми стійкості пшениці з використанням меншої кількості добрив та пестицидів.

Науковці припускають, що стародавні зразки можуть містити гени, які можна повторно ввести у сучасні сорти пшениці для отриманя стійкіших видів. Розглядають також варіанти схрещення рослини, які є близькими родичами пшениці, для впровадження нових генів.

— Тоді, коли сучасні сорти дають дивовижні врожаї, чимало зі старих сортів мають гени, які нам знову потрібні, щоб вирощувати на деградованих ґрунтах, умовах жаркішого і сухішого клімату, — зазначив д-р Кларк.

Для спрощення роботи над проєктом колекцію рослин оцифрують. Таким чином вчені матимуть доступний для пошуку набір даних зразків і зможуть побачити поширення колекції в часі та просторі. Потім це планують порівняти з історичною інформацією, щоб дослідники могли вибрати зразки для секвенування до та після впровадження сільськогосподарських методів (наприклад, використання штучних добрив). Це дасть змогу побачити, як геном пшениці змінювався з часом і виділити цікаві для подальших досліджень зразки.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram